Tipy na víkend ve Zlínském kraji: Cestobraní, plesy, karneval i výstava s živým hmyzem

23. únor 2023

Máme pro vás tipy na nejen víkendové akce ve Zlínském kraji.

Koncert rockové kapely Gaia

24. února v 19 hodin, Klub Starý pivovar Kroměříž

Koncert otrokovicko-zlínské rockové kapely Gaia. Kapela se od začátku orientuje na vlastní rockovou tvorbu.

14. Reprezentační ples Zlínska

25. února ve 20 hodin, Interhotel Zlín

Ples s podtitulem: Přijďte s námi oslavit 90 let Interhotelu Zlín. Moderování se ujmou Šárka Marková a Jan Čenský, v bohatém programu vystoupí například Vašo Patejdl, finalistka Superstar Veronika Danišová, DJ Martin Hrdinka, taneční skupina Crazy Flappers a další.

Zámecký ples

25. února v 19:30, zámek Žerotínů, Valašské Meziříčí

Tradiční Zámecký ples, konaný ve všech prostorách zámku Žerotínů.

Cestobraní 2023

25. února od 14 do 22 hodin, Uherské Hradiště

Další ročník celodenního cestovatelského festivalu Cestobraní 2023 nabídne v kině Hvězda šestihodinový program s pěticí cestovatelů a po něm ještě debatně-hudební afterparty. 

Dětský karneval

26. února v 15 hodin, Klub starý pivovar Kroměříž

Zábavné odpoledne plné her, soutěží, písniček a tancování nejen pro děti v maskách. Pro děti je připraveno modelování balonků, tombola a fotokoutek.

Společenský život hmyzu

do 9. července, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti

Výstava Kláry a Pavla Bezděčkových z Muzea Vysočiny Jihlava dává nahlédnout do úžasného světa miniaturních, ale o to zajímavějších tvorů – do světa hmyzu. Součástí výstavy jsou i insektária s živým hmyzem.

Policie doma a ve světě

do 3. března, Muzeum Bojkovska, Bojkovice

Výstava čepic, uniforem a policejního vybavení ze sbírky Jaroslava Prchlíka. 

Kamélie v Květné zahradě v Kroměříži

od 13. února do 5. března, Kroměříž

Ve Velkém a Palmovém skleníku je k vidění výstava kamélií (denně od 9 do 16 hodin). Víkendy budou ozvláštněny doprovodným programem a prohlídkami s odborným komentářem.

Poznej HRAdiště + Jak se žije na prázdninách u tetičky na dědině 

do 5. března, kino Hvězda v Uherském Hradišti

V kině Hvězda v Uherském Hradišti připravili dvě nové výstavy. Výstava „Poznej HRAdiště“ představuje stejnojmenný projekt, jehož cílem je hravou formou seznámit děti s historií a památkami města Uherské Hradiště. Expozice s názvem "Jak se žije na prázdninách u tetičky na dědině" pak ukazuje fotografie z příměstských táborů, které se už sedm let konají v kulturně-historickém areálu Park Rochus.

Výstava obrazů Josefa Lady

Čtěte také

do 19. března, Obchodní dům Zlín

Více než sto obrazů a kreseb Josefa Lady vystavuje zlínská Galerie Desítka. Díla významného českého umělce najdou návštěvníci v desátém patře Obchodního domu ve Zlíně do 19. března denně od 10 do 18 hodin.
Autoři výstavy shromáždili 118 originálů ze soukromých i veřejných sbírek. Mezi nimi jsou jeho známá díla i málo vídané kresby, jako například série reklamních letáků vytvořených pro Pražské vodovody a kanalizace. Návštěvníci výstavy uvidí i samotného umělce v dobových záznamech promítaných na plátno. 

Krysáci

do 26. února, Galerie DK Panský dům, Uherský Brod

Interaktivní večerníčková výstava pro děti. Přijďte nahlédnout do pohádkového světa smetiště poblíž Vizovic, pod pokličku technické výroby večerníčku či se podívat na promítání prvního dílu Krysáků. Otevřeno je v pondělí až pátek 9 -12 a 13 - 17 hodin, sobota + neděle od 13 do 17 hodin.

Terče kroměřížských ostrostřelců

do 5. března, Muzeum Kroměřížska

Výstava, na které návštěvníci mohou zhlédnout přes třicet dřevěných malovaných terčů kroměřížských ostrostřelců ze sbírky Muzea Kroměřížska. Motivy na terčích je přenesou až do druhé poloviny 17. století, nejmladší z nich je datovaný 1932. Součástí výstavy jsou také předměty dokumentující činnost střeleckých spolků v Kroměříži a krátký dokument, připravený ve spolupráci se Sborem uniformovaných ostrostřelců v Kroměříži.
Rozhovor s autory výstavy najdete ZDE.

Čtěte také

Kriticky ohrožené jevy našich nářečí / výstava s mapami

do 30. dubna, Slovácké muzeum v Uherském Hradišti

Rozumíte řeči svých prarodičů, přátel a známých z jiných koutů naší země, mluví-li nářečím? Rozumějí oni vám? Rozdíly mezi nářečími českého jazyka prezentuje výstava s ozvučenými mapami, na kterých uslyší návštěvníci unikátní hlasové záznamy.

Modrotisk i jinak

do 11. června, Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm

Výstava přiblížuje originální tvorbu současných královédvorských designerů, prezentuje použití nejen modrotiskových forem, ale i jiných pomůcek k modrotisku na textilie. K vidění je ve výstavním sále Sušáku.

Ledové sochy v Rožnově

do 29. října, Rožnov pod Radhoštěm

25. ročník výstavy ledových soch, kde jsou tentokrát k vidění díla českých i světových umělců. Nabízí 16 zajímavých ledových soch, jednou z nich je ledový trůn, na kterém se návštěvníci mohou vyfotit, nebo se mohou vyfotit u ledové Poslední večeře Páně. Součástí výstavy je i výstava obrazů ve vstupních prostorách. Otevírací doba do 5. 2 je o víkendových dnech od 10 do 12 a od 13 do 16 hodin.

Čtěte také

Další tipy na procházky a výlety ve Zlínském kraji najdete ZDE

Nabízíme je i ve vysílání Českého rozhlasu Zlín každý všední den ve 14:30.
Vysíláme na frekvencích
UHERSKÉ HRADIŠTĚ 99,1 (JALUBÍ)
UHERSKÝ BROD 107,3 (ČERNÁ HORA)
VSETÍN 89,5 (BEČEVNÁ)
ZLÍN 97,5 (TLUSTÁ HORA)
nebo na internetu na zlin.rozhlas.cz.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.