Tipy na víkend v Jihočeském kraji

27. březen 2024

Kraslice, pomlázky, pouť, ale i odemykání řeky nebo krmení medvědů. Prodloužený velikonoční víkend na jihu Čech je plný akcí. Přemýšlíte, kam vyrazit? Vybrali jsme několik tipů.

Velikonoční program s ukázkami řemesel připravilo na čtvrtek 28. března a pátek 29. března Prachatické muzeum. Od 10 do 15 hodin Lenka Volková předvede zdobení kraslic tradičními technikami a Miroslav Ševčík ukáže, jak uplést pomlázku. Zdobení vajíček i pletení pomlázek si budou moci návštěvníci sami vyzkoušet. V pátek dopoledne se mohou lidé přijít podívat, jak se předou kouzelné velkopáteční nitky.

Speciální velikonoční prohlídky nabízí hrad v Nových Hradech na Českobudějovicku. Od čtvrtka se návštěvníci mohou podívat do vyzdobeného bytu pana správce, seznámí se se zvyky a tradicemi v období od masopustu do Velikonoc. Výklad přiblíží, jak tento čas trávili poslední šlechtičtí majitelé hradu i jejich sloužící. Na Velký pátek jsou pro děti připravené tvůrčí dílny s velikonoční tématikou. Prohlídky jsou od čtvrtka do pondělí, první začíná vždy v 10 hodin, poslední v 15 hodin.

Zámek v Jindřichově Hradci nabízí na úvod sezóny od čtvrtka velikonoční prohlídky bez průvodce. První patro Adamova stavení a Rondel budou zkrášleny květinovými aranžmá, pro malé návštěvníky je připravená hra – hledání ukrytých vajíček. Zámek bude přístupný po celé svátky od 10 do 15.15 hodin.

Unikátní obří kraslice budou lidé od pátku potkávat v Hluboké nad Vltavou a okolní přírodě. V pátek 29. března v 11 hodin slavnostně začne letošní ročník Velikonoc na Hluboké programem na náměstí, ke kterému bude patřit i dobročinný bazar, cyklojízda Hrr do Hrdějovic, dobročinný orientační běh a ve 14 hodin koncert kapely Jiří Schelinger TRIBUTE Mladen Djelmo z Borovan.

Velikonoční program připravila i Zoo Hluboká, a to v pátek od 13 do 17 hodin. Během odpoledne na návštěvníky čekají komentovaná setkání u zvířat, výtvarné dílny či jarmark. Ve 13.30 hodin vystoupí Anna Slováčková, od 15.45 hodin zahrají Babouci.

Tradiční Velikonoční pouť, největší v jižních Čechách, je od pátku do pondělí v Dobré Vodě u Českých Budějovic. V okolí kostela Panny Marie Bolestné budou pouťové atrakce, atmosféru doplní velikonoční jarmark s desítkami stánků.

Vodáci v sobotu 30. března odemknou řeku Lužnici na Třeboňsku. Sraz účastníků je v 10 hodin v Suchdole nad Lužnicí na vodácké základně u Klikovského mostu. Lodě poplují do Majdaleny, a to buď na jez Pilař, nebo až na vodácké tábořiště u kostela. Délka trasy je 12 kilometrů.

Vítat jaro s medvědy budou v sobotu na hradu a zámku v Českém Krumlově. Medvědi Vilém, Polyxena a Marie Terezie dostanou do zámeckého příkopu velikonoční nadílku od medvědáře Jana Černého, který je vypustí v 10 hodin.

Pohádkové Velikonoce nabízí Pohádková kovárna v Selibově na Písecku. V sobotu a neděli od 10 do 17 hodin se návštěvníci dozvědí, jak to o jarních svátcích vypadalo na jihočeské vsi, jaká vajíčka si malují čerti a hastrmani, proč odlétají zvony do Říma a jak se zdobí perníčky. Velikonoční pohádky budou po celé dva dny hrát vodníci z divadelní skupiny Rybníkáři.

Spustit audio

Související