Tip na silvestrovské pohoštění: Bliny s bylinami a kaviárem

31. prosinec 2021

Bliny jsou srovnatelné s lívanci, u autorky květinových kuchařek Jany Vlkové v nich ani v zimě nesmí chybět čerstvé byliny.

„Je to takové dobrodružství, mezi Božím hodem a Silvestrem nějaké lupení najít. Pokud nenasněží, něco se najde,“ vychází ze zkušenosti z minulých let Jana Vlková, která je i lektorkou vaření z jedlých rostlin.

„Letos máme výbornou sezónu pampelišek, takže si můžeme natrhat pampeliškové listy. A bylinou, která bývá i v prosinci k dispozici, je krvavec toten,“ radí autorka květinových kuchařek, „tyto dvě rostliny do blinů nejčastěji přidávám.“

Proč zrovna bliny a právě na silvestra?

„Pro silvestrovské občerstvení vždycky hledám něco, co se hodí k šumivému vínu. Silvestr a šumivé víno patří dohromady. Před lety jsem vyzkoušela bliny a bylo to výborné,“ vzpomíná Jana Vlková na chvíli, kdy se o tento chod rozšířilo její menu pro přelom roku.

Bliny lze podle autorky květinových kuchařek a lektorky vaření z jedlých rostlin kombinovat také s něčím ostřejším, vodkou nebo zubrovkou.

Bliny s bylinami a kaviárem

Droždí pokojové teploty dáme do mísy a protřeme s cukrem. Jakmile droždí zřídne, přidáme trochu teplého mléka (max. 70 °C). Přidáme lžíci mouky a pak necháme kvásek asi 10 minut vykynout.

Ingredience
  • 350 ml mléka
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g pohankové mouky
  • 1 vejce
  • 10 g droždí
  • 1 lžička cukru na kvásek
  • sůl do těsta i na spaření listů
  • 200 g právě dostupných listů
  • 500 g zakysané smetany (2 malé kelímky)
  • 50 g kaviáru (1 malá sklenička)

Do velké mísy prosejeme mouky se špetkou soli. Přilijeme vykynutý kvásek, vejce a zbylé vlažné mléko. Promícháme.

Takto vzniklé těsto necháme na teplém místě přikryté čistou utěrkou kynout asi 25 minut (objem by se měl zdvojnásobit).

Mezitím si připravíme lístečky plevelů. Dobře je omyjeme, nasekáme nadrobno a vmícháme do vykynutého těsta. Neprodleně začneme smažit.

Do rozpálené pánve jen zlehka potřené tukem nalijeme vykynuté těsto a po obou stranách osmažíme.

Necháme vychladnout, zdobíme zakysanou smetanou a kaviárem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.