TGM, TGM, v Náchodě to rozjedem! Základní škola T. G. Masaryka v Náchodě má svoji hymnu

13. září 2021 10:15

Základní škola TGM v Náchodě o sobě dala pořádně vědět! Představila totiž svojí školní hymnu. Již během prvních dvou dní překročila hranici jednoho tisíce lajků a číslo neustále narůstá. Hymna zkrátka zaujala Náchod a dokonce i okolí.

Nápad na vytvoření školní hymny jakožto skladby (písně), která by školu řádně reprezentovala vzešla od ředitelky školy Radky Lokvencové již v roce 2020 a svěřila ho novému učitely hudební výchovy. Je jím Náchodský rodák Petr Macháně, který je autorem textu i hudby.

Čtěte také

Zeptali jsme se Petra, jaké to bylo, skládat školní hymnu:
"Když se mě paní ředitelka Radka Lokvencová ptala, zda bych nezkusil pro školu napsat hymnu, byl jsem zaskočen. Jedná se přeci jen o skladbu, která by měla školu reprezentovat. Přemýšlel jsem tedy, jak k tomu nápadu přistoupit. Zvažoval jsem tradiční harmonie a formy, které by jistě přinesly určitou důstojnost a prezentaci, kterou by se mohla chlubit kdejaká lepší škola v Anglii. Nebyl jsem si ale zcela jistý, zda taková "klasická" hymna bude bavit ty ve škole nejdůležitější - děti."

„Říkal jsem si, jaký hudební styl by je mohl rozhýbat a dát hymně tu pravou energii. Rozhodl jsem se tedy pro Rock and Roll, který je postaven na Bluesové dvanáctce. Jest to hudba především inspirovaná černošským obyvatelstvem USA. Ten styl má za sebou dlouhou řadu vývoje včetně temných časů otrokářství."

„Hudební styl hymny jsem tedy vybral a už zbývalo jen napsat slova. Psaní hudby i slov šlo velmi rychle a v ruku v ruce. Snažil jsem se především o to, aby v hymně byly zastoupeny všechny klasické předměty, které patří k základnímu vzdělání. Bylo by mi líto skvělých kolegů, jejichž předmět bych opomněl zmínit :) . Zároveň jsem se snažil o vtipnost a připomenutí tradičních hodnot a tatíčka Masaryka."

Nakonec tady byl videoklip. Jak ho zpracovat?

„Nebo má hudba hrát pouze k obrázku a logu naší školy? Začal jsem si čmárat na papír prvotní storyboard. "Tady by mohl být záběr z dronu, tady by se mohli objevit bubliny a zaznít výstřel." říkal jsem si. Na facebooku jsem měl řadu spolužáků ještě z dob, kdy jsem studoval Pražskou konzervatoř, zavolal jsem jim a bylo jasno! Bude to čtyřhlas!"

Čtěte také

„Jelikož nejsem profi zpěvák, potřeboval jsem podporu zkušených zpěvaček, své krásné hlasy mi tedy propůjčily tři skvělé holky. Byla to Barbora Šampalíková, zpěvačka, šansoniérka a herečka, která vystupuje v proslulých divadlech jako Semafor, hudební divadlo Karlín, Divadlo na Fidlovačce a hraje v muzikálech: Ať žijí duchové, Bonnie and Clyde, Mamma Mia! Pak tu byla Magdalena Králová, kterou můžete znát pod přezdívkou INDIGA a která absolvovala celé turné jako zpěvačka kapely Chinasky. Poslední zpěvačkou pak byla Josefína Dušková, která vystudovala herectví a nyní má svou vlastní kapelu jménem Josefina Dusk."

„Záběry z dronu pořídil super Jan Pincák z Náchoda a svou pomoc při natáčení přislíbil i senzační fotograf Martin Hurdálek."

autor: baj | zdroj: ZŠ T. G. Masaryka Náchod

Související