Textilku Jitex vlastní její manažeři

8. říjen 2002

Novými rozhodujícími vlastníky největšího pletárenského podniku v zemi, společnosti Jitex Písek, se stali jeho čtyři manažeři. Ke svým zhruba 35 procentům akcií, které vlastní jako fyzické osoby, nyní přidali 41 procentní podíl zkrachovalé společnosti Pyrr. Ten jejich manažerská firma Knit koupila od správce konkursní podstaty Pyrru. Informují o tom dnešní Hospodářské noviny. O záměru získat podíl Pyrru v Jitexu informoval nedávno ČTK finanční ředitel Jitexu a jeden ze společníků Knitu Jan Roušal.

Akciové podíly v Textilaně, Jitexu, Vebě, Slezanu a Perle po zkrachovalé společnosti Pyrr nabídl správce konkursní podstaty prostřednictvím výběrového řízení, jehož organizací byla pověřena Commerzbank Praha. Za podíl v Jitexu požadoval správce stejně jako za podíl v Perle 20 milionů korun.

Koncentrace vlastnických podílů s jasnou akcionářskou strukturou by měla usnadnit povodněmi i situací na trhu těžce zkoušené textilce život. "Zvláště po záplavách jsme se rozhodovali dlouho. Nakonec jsme si ale řekli, že nejlepším argumentem pro to, jak přesvědčit finanční ústavy, aby do firmy vložily své peníze, bude, když tam dáme i své vlastní," řekl dnešním HN jeden z nových majitelů Jan Prokop, který dosud ve firmě zastává funkci generálního ředitele a předsedy představenstva.

Jitexu způsobily srpnové záplavy v Písku škodu 360 milionů korun. Povodeň Jitex přitom postihla v době, kdy prožívá nejhlubší krizi od roku 1989. Loni mu poklesl export, tržby se snížily o 150 milionů korun na 1,007 miliardy a zpevnění koruny prakticky vyloučilo obchody s největšími partnery především v Německu. Na problémy podnik, který loni vykázal ztrátu 20 milionů korun, reagoval koncem loňského roku uzavřením závodu v Rožmitálu pod Třemšínem a závod v Bechyni na Táborsku letos pronajal firmě Bentex. Budoucnost firmy vidí její majitelé ve strategickém partnerství s některým ze zahraničních výrobních nebo obchodních podniků.

zdroj: ČTK
Spustit audio