Těší mě, když porazím o 30 let mladší kluky, říká devětašedesátiletý běžec

28. listopad 2017
Zprávy ze Zlínska

Když mu bylo šedesát let, vyhlásil si Josef Šohaj z Uherského Brodu vlastní program Hodina sportu denně. Drží se toho dodnes.

Denně se ve svých devětašedesáti letech snaží alespoň hodinu sportovat. „Někdy to nestihnu, tak si druhý den přidám,“ říká aktivní senior

Rád běhá, chodí s manželkou na turistické výšlapy po Bílých Karpatech, baví ho i lyžování nebo bruslení. Bývalý závodní maratonec dnes běhává poloviční trasy, pohyb je ale i v seniorském věku jeho každodenní součástí života.

Se sportem začal Josef Šohaj ve čtrnácti letech, ještě na základní škole. Tehdy ho začal bavit běh. „Běhal jsem po polních cestách. A když bylo bláto, tak i v gumákách,“ popisuje svoje začátky.

Josef Šohaj při běhu

Nyní už má za sebou maratony, běh na sto kilometrů i závod na čtyřiadvacet hodin. „Stokilometrový závod je hodně těžký,“ říká Josef Šohaj.

A vzpomíná třeba na vítězství v maratonu v Náchodě, kde až těsně před cílem předběhl svého největšího soupeře. A i teď ho těší, že poráží mladší soupeře. „Když vidím, že jsem lepší jak o třicet let mladší kluci, potěší mě to,“ říká.

Sport je mu oporou i v těžkých chvílích. Po smrti syna začal dělat paraglinding. A kolektiv mladých lidí mu pomohl.

Josef Šohaj kromě běhání jezdí i na kolečkových bruslích, v zimě na běžkách. „Když nemůžu sportovat, tak mě začne všechno bolet,“ říká senior, který věří, že si ještě pár let aktivního sportu užije.

Spustit audio