Terezín na Hodonínsku se stal vesnicí roku Jihomoravského kraje

30. červen 2007

Porota jej ve 13. ročníku této soutěže vybrala z dalších 12 přihlášených obcí a dala mu nejvyšší ocenění - zlatou stuhu.

Obce oceněné stuhami si mezi sebe rozdělí 1 milion korun, které do soutěže vložil Jihomoravský kraj. Další soutěžící si odnesli diplomy nebo čestná uznání. Vlasta Gajdošíková se na podrobnosti zeptala předsedy hodnotící komise Václava Surmana.

Bylo těžké vybírat mezi těmi 12 přihlášenými obcemi? Určitě to těžké bylo, protože obce Blatnička a Cetkovice, Dambořice, Terezín a další jsou velice dobře připraveny na tuto akci. Nás nejvíce oslovila až poslední obec, předtím jsme byli už prakticky všichni rozhodnuti, ale až ta poslední nás vlastně přesvědčila o opaku.

Čím vás ta obec tak nadchla? Květinovou výzdobou, údržbou obce, spolky, kterých je tam hodně a žijí, kroji i zázemím. Obec má výhledové plány, před 4 lety kandidovala na titul Vesnice roku a to, co se jí tenkrát vytýkalo, měla vše splněno.

Z těch 12 obcí v podstatě každá si nakonec přišla na nějaké ocenění, ať už to byla nějaká ze stuh nebo diplom či čestné uznání, byť třeba jenom za dobré vedení obecní kroniky. Takový přístup by měl být každý rok, jestli těch obcí je jen 12 nebo třeba i 50. Pro obec, která se přihlásí do takové soutěže, je to totiž poměrně náročné, musí se snažit splnit vysoce stanovená kritéria a ta obec si to zaslouží. Já si myslím, že oceněna by měla být každá.

Letos se přihlásila zhruba polovina obcí oproti loňskému roku, čím to bylo? Z některých obcí se staly městyse a v dalších si třeba řekli, že šanci na výhru nemají, takže i to se může stát příčinou menšího zájmu o soutěž.

3 roky za sebou vyhrály 3 sobě blízké vesnice, nejdříve Bořetice, loni Kobylí, letos Terezín. Určitě tam nebyla žádná protekce nebo něco takového. Při tom vyhlašování jsme se jednohlasně shodli na Terezínu. Že ty obce leží blízko sebe, je opravdu jen náhoda.

Jak to bylo s dalším pořadím? Modrou stuhu získaly Cetkovice a zelenou stuhu za péči o zeleň si Tvarožná Lhota opravdu zaslouží. Oskeruše a výsadba zeleně je tam opravdu nádherná.

Z těch vesnic ohodnocených diplomy nebo čestným uznáním, co vás osobně potěšilo? Třeba obec Hnanice, tam se udělal veliký kus práce. Byla totiž určena k likvidaci, fungovat začala až od roku 1990. Za tu dobu se tam udělal takový kus práce, že ta obec vzkvétá a to ocenění si zaslouží.

autor: gaj
Spustit audio