Tereza Zavadilová: Ceny potravin a dalších komodit začínají klesat, čekejme pokles inflace

10. srpen 2022

Lidé a firmy vyčerpaní inflací vyhlížejí známky toho, že by bolestivé sevření rostoucích cen mohlo trochu polevit. A signály už tady jsou, jen ještě nejsou moc vidět.

Ještě před válkou na Ukrajině se hovořilo o takzvaném komoditním supercyklu, tedy delším období růstu cen surovin. Inflační cyklus vyvrcholil nedávno a nadějné je, že v posledních letních týdnech ceny surovin klesly. 

Čtěte také

Konkrétně: globální ceny potravin se podle OSN v červenci snížily o devět procent. Důvodů je víc, krom jiného lepší úroda i dohoda o exportu potravin mezi Ukrajinou a Ruskem. Klesly burzovní ceny pšenice, sóji, kukuřice i cukru. Ceny oleje spadly o pětinu na desetiměsíční minimum.

Nejde jen o potraviny. Zlevnilo také stavební dřevo, které je dokonce dvě třetiny pod rekordní cenou z letošního ledna, padá také cena mědi. Známky obratu naznačují i jiné suroviny – včetně nejcitlivější energetiky.

Ceny paliv jsou stále vysoko, ovšem zaplňují se zásobníky. Podle Bloombergu na takovou úroveň, kde obvykle dochází k poklesu ceny. Totéž platí o kovech, zásoby železné rudy v čínských přístavech jsou na několikaletých maximech. Známky přezásobení se objevují i u uhlí, kde jsou ceny blízko historických maxim.

Dobrá a špatná zpráva

To vše vypadá jako signál k poklesu rekordních cen – včetně toho, že se uvolnily pandemické blokády přístavů a logistiky zboží. Což zní jako poměrně dobrá zpráva.

Ta horší je, že pokles cen komodit částečně způsobuje strach z recese, jejíž signály se začínají objevovat. Zpomalení globální ekonomiky způsobuje měnové utažení v podobě růstu úrokových sazeb, které zdražuje peníze a spolu s vysokou inflací sráží ochotu firem investovat a lidí utrácet.

Spotřebitelská poptávka při současných vysokých cenách jednou narazí na svůj strop. Lidé si aktuálně dosycují své nákupní a turistické potřeby, které pandemie násilně přerušila.

Ekonomové soudí, že přijde čas, kdy lidé přestanou být ochotni předražené zboží kupovat – což bude ve chvíli, kdy nebudou věřit v další růst cen. Čím dřív tento klíčový moment v obratu cenového očekávání přijde, tím líp, protože jinak hrozí, že růst cen bude umazávat skutečná recese.

Tereza Zavadilová, ekonomická novinářka,

Psychologie je pro spotřebitelskou cenovou hladinu důležitější než hodnota surovin. Ta je zatím jen údajem pro investory a obchodníky. Do peněženek ještě nedotekla.

Autorka řídí byznysový web Newstream.cz

Spustit audio

Související