Teplé počasí prospívá klíšťatům. Letos jsou aktivnější dřív než v minulých letech

Když se v těchto dnech odpoledne vypravíte do přírody, měli byste se pak pečlivě zkontrolovat. Už teď byste na kůži mohli mít přisáté klíště.

Tito drobní parazité začali být v letošním roce aktivnější zhruba o dva týdny dříve, než v minulých letech. Kdo se chce chránit před případnou nákazou nemocemi, které klíšťata přenášejí, měl by se nechat očkovat.

Úplně první aktivní klíšťata odborníci z brněnské Masarykovy univerzity zachytili už v polovině února. Bylo to ale dáno poměrně výrazným oteplením. Jakmile teploty znovu klesly, snížila se i aktivita klíšťat. Obnovila se pak až na přelomu února a března. V těchto dnech by si na ně lidé měli dávat pozor zejména odpoledne. Jejich aktuální počty brněnští vědci zjišťují tzv. vlajkováním. To znamená, že na bílé plátno parazity chytají a sčítají je. Při tom zatím posledním jich na Červeném kopci v Brně za hodinu nasbírali téměř dvě desítky. Na začátku měsíce to byla asi čtvrtina.

Zájem o očkování

Podle hygieniků je proočkovanost stále poměrně malá. Pohybuje se kolem 23 %. Pro porovnání, v sousedním Rakousku je to přibližně 90 %. Motivací pro nepovinné očkování můžou být třeba příspěvky od zdravotních pojišťoven. Podle dat Všeobecné zdravotní pojišťovny se zájem o ně meziročně zvýšil o 10 %. Na jižní Moravě loni příspěvek čerpalo přes 11 tisíc lidí. Přesto se nemocí každoročně nakazí v kraji několik desítek lidí. Loni jich bylo víc než šedesát. To je téměř dvojnásobek počtu z roku 2017.

Počet nakažených osob klíšťovou encefalitidou v ČR v letech 2015 - 2017

Na klíšťovou encefalitidu se dá očkovat prakticky po celý rok. Ideální čas je ale ještě před vypuknutím klíšťové sezony. Protože je to nepovinná vakcína, je třeba si ji zaplatit. Stojí kolem tisíce korun. Anebo využít už zmiňované příspěvky od zdravotních pojišťoven. Význam očkování je taky v tom, že encefalitida se jen těžko léčí. V tom je rozdíl od druhé klíšťaty přenášené nemoci – lymské boreliózy. Na tu očkování neexistuje. Pokud se ale zachytí včas, je možné ji vyléčit.

autor: hf
Spustit audio

Související