Tempo plnění podzemních zásobníků plynu v Česku zrychlilo, dodavatelé začali s jeho ukládáním dříve

Zásobníky plynu v Česku už jsou téměř z poloviny plné. Takzvaná vtláčecí sezóna začala o několik týdnů dříve než obvykle. Zásoby je nutné vytvořit do začátku příští topné sezóny, tempo uskladňování je ale letos výrazně rychlejší. Dodavatele žene především nejistý vývoj na trhu s energiemi a také konflikt na Ukrajině. Rezervy si chtějí vytvořit i pro případ, že Rusko zastaví dodávky plynu do Evropy.

„Nacházíme se v hale separace, kde dochází k regulaci tlaku z jednotlivých sond a dále k jeho filtraci předtím, než je plyn vtlačen do podzemí,“ popisuje Tomáš Diósi, provozní ředitel RWE Gas storage.

Podzemní zásobník plynu v Tvrdonicích

„Jedeme na plné pecky, víc to momentálně nejde. Když se na to sáhne, tak je to teplé,“ poukazuje jeden z techniků na teplotu plynu v potrubí před jeho zchlazením a následným uložením do hloubky asi 1600 metrů. Vedle v hale s vtlačením plynu pomáhají tři obří kompresory.

„Využitelná zásoba je 555 milionů metrů krychlových. Z tohoto objemu máme nyní zaplněno 41 %, což je nebývalé velké číslo, když to porovnám s jinými roky.“

Do šesti zásobníků společnosti RWE aktuálně plyn proudí rychlostí asi 22 milionů metrů krychlových za den. Tempo firma ovlivňovat nemůže. Záleží na jednotlivých klientech, tedy obchodnících s plynem, jak rychle a kdy své zásoby využijí. „Spotřeba celé České republiky je přibližně osm miliard metrů krychlových ročně, z toho my umíme uskladnit 2,7 miliardy a naše konkurence přibližně půl miliardy.“

V Tvrdonicích je plyn uložen v drobných pórech pevných hornin. Laicky řečeno se vrací do míst, kde původně už kdysi byl. „Je to podobné pískovci, porézní hornině, která navíc ty póry má mezi sebou propojeny, takže plyn může putovat z jedné strany horninového masivu na druhou. Do tohoto skladovacího obzoru my ten plyn vtlačíme takzvanými sondami a takto v tom horizontu ho uskladníme,“ vysvětluje Tomáš Diósi.

Stát si kvůli napjaté situaci na trhu s plynem také poprvé v historii vytvořil i vlastní zásoby. Součástí státních hmotných rezerv je nově asi 240 milionů metrů krychlových plynu.

autor: Štěpánka Kadlečková
Spustit audio

Související