Téměř pětistovka mediků z Masarykovy univerzity pomohla v jihomoravských nemocnicích v boji s koronavirem

Studenti Lékařské fakulty Masarykovy univerzity odpracovali během koronavirové krize v jihomoravských nemocnicích přes 25 tisíc hodin.

Celkem se jich do pomoci zapojilo asi 450, dvě stovky jako dobrovolníci a 250 v rámci vládou nařízené pracovní povinnosti, za kterou dostanou zaplaceno. Ta trvala od 16. března a skončila na začátku tohoto týdne. Většinou šlo o studenty vyšších ročníků, kteří se zároveň museli připravovat na závěrečné zkoušky.

„Možná že za to šestileté studium už jsme na to zvyklí – studovat, kdy se dá, takže nějakým způsobem to šlo,“ říká student posledního ročníku všeobecného lékařství Martin Janků. Kvůli práci v nemocnici odložil státnice o dva měsíce.

Děkan Lékařské fakulty Martin Repko zdůraznil, že studenti vyšších ročníků využili i svoji odbornost. „Především pomoc v odběrových stanech a také v call centrech na Krajské hygienické stanici.“

V rámci pracovní povinnosti dostanou studenti odměnu 150 korun za hodinu. „Odměny administrujeme my jako kraj, nicméně prostředky na to dostaneme z vládní úrovně,“ dodává krajský radní pro zdravotnictví Milan Vojta z hnutí ANO. 

Peníze od státu ale podle Vojty zatím na hejtmanství nedorazily.

Spustit audio

Související