Telecí závitky se smaženými bramborovými knedlíčky

Telecí závitky se smaženými bramborovými knedlíčky

Pokud máte rádi kuchařské výzvy, poslední recept od šéfkuchaře brněnského hotelu Slavie je právě pro vás. Až ochutnáte, tak vynaloženého úsilí nebudete litovat.

Budete potřebovat:

8 tenkých plátků telecí kýty
50 g plátků slaniny
1 lžíce hladké mouky
2 lžíce másla
1 středně velká cibule
130 ml zakysaná smetana
šťáva z 1/2 citronu
sůl


Celý týden vaříme v Apetýtu podle receptů, které pro vás připravil šéfkuchař hotelu Slavia v Brně Petr Kronika. Pět neotřelých jídel s příběhem, která mají kořeny v kuchyni našich předků.

nádivka:
2 menší sardele
1 lžíce másla
2 žloutky
1 tvrdší houska
mléko
½ cibule
hladkolistá petržel
mletý pepř

bramborové knedlíčky
500 g brambor
40 g másla
3 vejce
na špičku nože muškátového oříšku
strouhanka

na obalení a smažení:
vejce
strouhanka
sádlo

Postup:

1. Na nádivku utřeme okapané sardelky s máslem, přidáme žloutky, v mléce namočenou a prolisovanou housku, nasekanou cibuli a petrželku a čerstvě mletý pepř.

2. Očištěné telecí plátky naklepeme, osolíme, potřeme připravenou nádivkou, stočíme a zabalíme do plátků slaniny, nebo převážeme.

3. Pak je poprášíme moukou a opečeme na rozehřátém másle.

4. Zbytky slaniny nakrájíme na kostičky, přidáme k máslu zbylému z opékání a rozehřejeme.

5. Osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, těsně vedle sebe naskládáme opečené závitky, zalijeme je vývarem, nebo vařící vodou, přikryjeme poklicí a na mírném ohni dusíme doměkka, asi tři čtvrtě hodiny.

6. Šťávu scedíme a nalijeme do zakysané smetany, do které jsme vmíchali mouku a citronovou šťávu, a povaříme ji na omáčku.

7. Část omáčky nalijeme na závitky, zbytek podáváme v omáčníku.

8. Na knedlíčky oloupeme a prolisujeme ještě teplé brambory a dáme je vychladnout.

9. V míse umícháme máslo se solí a žloutky, přidáme brambory, muškátový oříšek, sníh z bílků a tolik strouhanky, aby těsto drželo pohromadě.

10. Z těsta tvoříme knedlíčky velké asi jako ořech, obalujeme je ve vajíčku, strouhance a na rozpáleném sádle je smažíme dozlatova.

11. Podáváme k závitkům.