„Teď sotva zaplatím nájem.“ Kvůli pandemii přibývá chudých lidí, i mezi rodinami s dětmi

Zásoby z Potravinových bank a sbírek se podle neziskových organizací tenčí. Jedním z mnoha důsledků pandemie koronaviru je totiž i skutečnost, že na některých místech přibylo potřebných lidí. Někde až o víc než 100 % oproti předchozím létům. Pociťuje to i charitní služba ve Znojmě, která rozdává lidem bez domova a chudým teplé oblečení a pravidelně taky polévku.

Když ve Znojmě v pondělí, ve středu a v pátek odbije poledne, otevírají se vrata na Horní České 6. Charitní pracovníci z nich vydávají v kelímcích teplou polévku.

Teplota je nad nulou, běžně tady za takových podmínek bývá jen pár potřebných. Teď tady v řadě na horkou polévku a pečivo ze supermarketu stojí přes čtyřicet lidí. „Chodí lidi, co jsou na ubytovnách a různě v azylových domech, co jezdili pracovat do Rakouska, teď vlastně nemůžou jezdit, na černo. A tak si chodí pro potravinovou pomoc, protože nemají na nic peníze,“ popisuje terénní pracovník a koordinátor charitní záchranné sítě Karel Dvořák.

Ve znojemské charitě přibylo lidí, kteří si chodí pro pravidelné polévky pro chudé

Mezi lidmi, kteří si do znojemské charity přicházejí pro potravinový balíček nebo třikrát týdně pro teplou polévku, jsou v posledních měsících i rodiny s dětmi, často rodič samoživitel. „Říkal jsem, ať s dětmi nechodí, ať chodí sami a děti nechávají doma, ať tady nestojí ve frontě s lidmi bez domova. Je to pro děti z výchovného hlediska špatné.“

Problémy samoživitelů

Pro jídlo pro třináctiletého syna sem chodí jeho maminka, začala v posledních týdnech. „Teď sotva zaplatím nájem, zbytek něco málo za potraviny a prostě už nevycházím dál. Přišlo to až s pandemií, předtím jsem měla tak akorát, aby se dalo žít. Mám jednoho syna, kolikrát nezvládá ani učivo. Jak sám říká – ve škole je to lepší než doma.“

Skrytá chudoba

Není to problém jen Znojma. Negativní dopad na rodiny v důsledku pandemie potvrzuje i brněnské oddělení sociálně právní ochrany dětí. Podle mluvčího magistrátu Filipa Poňuchálka je i v Brně například zvýšený zájem o potravinovou pomoc. Někteří rodiče přišli o práci a brigády, děti nemají možnost využívat dotované obědy. I proto, že děti do škol nechodí, je těžší se k těmto rodinám dostat.

„Když jsou zavřené školy, tak je vyhledáváme přímo v bydlišti. A často se stává, že jde o tzv. skrytou chudobu, protože tyto rodiny se za svoji situaci stydí a o pomoc si neřeknou. A nikdo v jejich okolí se to o nich nedozvídá,“ popisuje ředitel diecézní charity v Brně Oldřich Haičman.

Charita těmto rodinám pomáhá i po jiné stránce, například s nájmem, inkasem. Podle Haičmana funguje aktuálně program finanční podpory pro rodiče samoživitele. K tomuto účelu využívají peníze z adventních koncertů s Českou televizí.

Spustit audio

Související