Technici usadili hlavní část lávky přes řeku Moravu z Mikulčic na Slovensko, hotovo bude na podzim

25. červenec 2019

Obří jeřáb dnes manévroval nad řekou Moravou, na hranici České a Slovenské republiky. Technici tam usazovali hlavní ocelovou konstrukci nové lávky mezi Mikulčicemi na Hodonínsku a slovenskými Kopčany. Tedy mezi místy, která se i díky přemostění chtějí dostat na seznam světového dědictví UNESCO.

Skoro 150 metrů dlouhá lávka ode dneška spojuje břehy řeky Moravy, na hranici Česka a Slovenska. Tedy nedaleko archeologických nalezišť z dob Velké Moravy. Až bude lávka za několik měsíců úplně hotová, má zvýšit šanci lokality dostat se na seznam UNESCO.

Dvěstětunový bílý oblouk jako by levitoval nad řekou Moravou. Konstrukce je zavěšená na háku skoro čtyřikrát těžšího jeřábu. Jeřáb i most převezli technici na hranice po kusech. Tady je složili. Na oblouk ukazuje rukou stavbyvedoucí Jan Kvasna. „Oblouk je navýšený kvůli tomu, že se to tak v budoucnosti plánuje plavební cesta, takže i ta výška; vidíte, že je to takhle vyhnuté do vrchu právě z toho důvodu, aby to mohly proplouvat lodě i s nákladem.“

Usazování mostu si nenechala ujít řada zvědavých cyklistů

Operace ve vzduchu trvala asi půl hodiny. Na technické představení se přijela podívat řada zvědavých cyklistů. Desítky lidí stojí na obou stranách řeky, mezi nimi Jiří Zugar. „Mám tady takovou cyklistickou trasu. Jezdím i na slovenskou stranu, ale vždycky jsem musel jet na Hodonín a potom přejet most na Holíč. Pro mě je tahle varianta výhodnější, protože si nemusím zajíždět.“

Vedoucí  nedaleko stojícího velkomoravského památníku Slovanské hradiště v Mikulčicích František Synek stojí po lýtka ve vodě, fotí si odraz mostu v řece. „Toto místo je historicky spjato také s mostem, nebo… ani ne přímo most, ale bylo to přístaviště, ze kterého majitelé původního panství Lichtenštejnové odváželi dřevo. Teď je to taková mělčina.“

Stavba lávky má zvýšit šanci zapsání okolního cenného archeologického naleziště na seznam UNESCO. Oba státy už nominaci dvakrát stáhly, teď se připravují na třetí.

„Bude Archeopark Mikulčice-Kopčany – na české straně jej bude spravovat Masarykovo muzeum. Tak jako doposud má tady pobočku Slovanské hradiště a na slovenské straně už vznikla pobočka Záhorského muzea Skalice, kde mají vlastní detašované pracoviště, které bude spravovat kapli sv. Markéty Antiochijské a nejbližší okolí,“ dodává František Synek.

Usazování hlavní ocelové konstrukce nové lávky mezi Mikulčicemi na Hodonínsku a slovenskými Kopčany

Z břehu vše pozoruje i jihomoravský hejtman Bohumil Šimek. Stavba lávky za asi 100 milionů korun patří mezi největší společné projekty Česka a Slovenska pod hlavičkou Evropské unie.

„Loni při stém výročí vzniku republiky jsme tady s panem slovenským županem poklepávali základní kámen. Dneska už je pan Jozef Viskupič na druhé straně, takže doufám, že si tady někde zamáváme a propojíme se takto na dálku. Na podzim se pak potkáme na mostě,“ uzavírá hejtman Šimek.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související