Tanky pomáhají v Pánově u Hodonína s ničením plevele v chráněném území

18. říjen 2015

Hluboké brázdy od tankových pásů a zlámané keře – takový je pohled na bývalé vojenské cvičiště a současné chráněné území Pánov u Hodonína. Nejde ale o žádnou výtržnost, tankisté pomáhají s ničením invazivních rostlin. V písečném podloží se totiž daří například vzácnému druhu jitrocele, který ale skrz plevel nemá šanci vyrůst.

„Dochází k trvalému zarůstání písčitých prostor náletovými dřevinami, a to, proč to bylo vyhlášeno přírodní památkou, je zničené. My se to snažíme trochu obnovit,“ vysvětluje Zdeněk Crhák, předseda sdružení Moravská tanková Sahara.

Zatímco dříve by trávu zdupali cvičící vojáci nebo pasoucí se koně, dnes leží oblast ladem. Tanky a další těžká technika může sice vypadat jako drastické řešení, je ale mnohem rychlejší než spásání přežvýkavci.

„Všechno to se pomocí pojíždění techniky zlikviduje nebo minimálně potlačí a můžou se tam potom vyskytovat rostliny, ale i živočichové, kteří tuto lokalitu potřebují, třeba přástevník kostivalový, který patří mezi silně ohrožené druhy v České republice,“ vysvětluje přírodovědec Mojmír Vlašín.

Tanky budou v Pánově jezdit převážně o víkendech až do března.

Ničení plevele pomocí tanků v Pánově u Hodonína
Ničení plevele pomocí tanků v Pánově u Hodonína
autoři: sib , Tereza Kadrnožková
Spustit audio