Talent, který cvičí s radostí a nemá trému. Jedenáctiletý klavírista z Kroměříže dobývá svět

20. prosinec 2017

Jmenuje se Jan Schulmeister a je mu jedenáct let. Talentovaných klavíristů jeho formátu se moc nerodí. Školák z Kroměříže vyhrál několik mezinárodních soutěží. A poprvé si také zahraje se svými rodiči.

Před několika týdny se stal absolutním vítězem soutěže Amadeus a za odměnu si na jaře zahraje s brněnskými filharmoniky.

Amadeus je mezinárodní mozartovská soutěž pro mladé klavíristy do 11 let. Účastní se jí děti z dvaceti zemí z celého světa. Inspiruje se koncertem jedenáctiletého Wolfganga Amadea Mozarta v Brně před 250 lety. Proto je v soutěžních podmínkách pevně stanovena věková hranice 11 let a povinnost interpretovat zpaměti skladby Mozarta a jeho současníků.

„Pátá kategorie do deseti let má zvlášť silného vítěze. Je jím Jan Schulmeister ze Základní umělecké školy Kroměříž,“ zaznělo na vyhlašování soutěže. Školák se stal i nejlepším českým účastníkem soutěže.

„Je to hudební zázrak, je to spojení veškerého ideálu. Už v šesti letech mi dával hudební hádanky,“ říká Eva Zonová, která učí na Základní umělecké škole v Kroměříži.

Jan Schulmeister měl k hudbě blízko od malička. Pochází totiž z muzikantské rodiny. Tatínek i dědeček hrají na housle, maminka je klavíristka. A ta s ním nejvíc cvičí. „Ve třech, čtyřech letech jsem doma chodil a nudil se. A chtěl jsem hrát s maminkou, která cvičila,“ vzpomíná školák na svoje první hudební pokusy.

Mladý klavíristka někdy hraje sám, někdy s maminkou. „Dokud to není dobré, musím cvičit,“ říká školák.

Honza netrpí ani trémou a má rád soutěže. „Já mám rád soutěže, rád se předvedu,“ vysvětluje. O i prázdninách musí školák poctivě cvičit. „To musím hrát ještě víc než když je škola,“ dodává.

A letos si tak Jan poprvé zahraje na vánočních koncertech společně se svým tatínkem a maminkou. Ti vystupují s koncertním triem Petrof Piano Trio.

Mladý klavírista Jan Schulmeister
autoři: pes , Tomáš Fránek

Související