Tajemný Janův hrad nad Vizovicemi nikdy hradem nebyl. Jde o hospodářský dvůr z 18. století

20. duben 2022

Nad Vizovicemi ve Zlínském kraji stojí v lesnatých kopcích ukrytá tajemná stavba. Ačkoli se jedná o bývalý hospodářský dvůr z počátku 18. století, místní mu neřeknou jinak než Janův hrad. Teď se zchátralého areálu ujal Spolek Janův hrad Vizovice, který celý objekt zvelebil a zpřístupnil veřejnosti.

Prokopovský dvůr byl postaven hrabětem Prokopem Gervasem Gollenem mezi lety 1710 a 1713 jako hospodářský objekt panství. Stavba to byla poměrně velká, měřila 82 metrů. Vrchnost sem občas přijížděla, měla tu i své pokoje. Kolem se pásl dobytek. V roce 1746 přešel Prokopovský dvůr v dražbě, stejně jako vizovický zámek, do vlastnictví hraběte Heřmana Hannibala z Blümegenu.

Jeho historie zůstala dál spojena se zámeckým panstvím. V roce 1815 se tak stal majetkem rodu Stillfriedů z Ratenic. Ti objekt přestavěli v romantickou zříceninu a využívali ji jako hájovnu. V jejich vlastnictví zůstala až do roku 1945, kdy byla na základě Benešových dekretů zkonfiskována a přešla do vlastnictví státu.

Posledním stálým obyvatelem byl do roku 1990 hajný. Po jeho smrti objekt chvíli využívali skauti. Dalším vlastníkem se stalo město Vizovice, které se o něj však nestaralo. Janův hrad proto chátral a po požáru v roce 1995 tiše zarůstal lesem Janovy hory.

Záchrana má jméno Spolek Janův hrad Vizovice

V roce 2013 vznikl Spolek Janův hrad Vizovice a parta nadšenců se pustila do práce. Jako první obnovili studnu. V hloubce 17 metrů začala prosakovat voda. Dostali se až na původní dno do hloubky 22 metrů, kde narazili na původní dřevěné fošny. To trvalo dva roky.

Současně s tím dobrovolníci zvýšili asi o metr zachovalé zdi a zakonzervovali jejich koruny, aby se dál nerozpadaly. V roce 2018 pak spolek nechal postavit dřevěnou vyhlídku. Vidět je z ní údolí Zlína, Zádveřice, dále pak Buchlovské i Hostýnské hory. Jejich dominanta, hostinská bazilika, z vyhlídky vidět není, protože ji zakrývají vzrostlé stromy. Vidět je ale bez problémů od turistického přístřešku, který vyrostl na nádvoří Janova hradu.

Obnovená hradní studna

Na nádvoří přibyly také lavičky a ohniště, houpačka nebo lano na lezení, napnuté mezi stromy. A lidé si cestu na Janův hrad rychle našli. Ročně jich tam přijde odhadem kolem deseti tisíc. Nejatraktivnější akcí bývá Silvestrovský punč, kdy se na Janově hradě vymění až tisíc návštěvníků. Na divadelní nebo šermířská vystoupení přicházejí stovky lidí.

Také okolní krajina láká turisty

Nedaleko Janova hradu se nachází Spletený vrch. Z něj je pak možné pokračovat směrem na Doubravu, kde stojí vyhlídková věž. Dále se můžete po hřebeni vydat směrem na Klášťov, což je se svými 753 metry nejvyšší vrchol Vizovický vrchů.

Druhá trasa vede po červené turistické značce přes Horní Lhotu do Luhačovic. A i nedaleké Vizovice jsou zajímavé město, se svým zámkem, kostelem, Likérkou Rudolf Jelínek s ochutnávkou nejrůznějších destilátů nebo s každoroční největší rockmetalovou událostí v České republice, festivalem Masters of Rock.

Pohled z hradní vyhlídky
autor: Andrea Kratinová
Spustit audio