Tabulkové mzdy v KKN nebudou, přesto si lékaři a sestry polepší

16. leden 2018

Karlovarská krajská nemocnice (KKN) nezavede tabulkové platy, i když to před rokem slíbilo vedení kraje. Výdaje na mzdy by vzrostly více, než by si vedení zdravotnického zařízení mohlo dovolit. Od ledna ale zvýší mzdy o deset procent.

„Podle úhradové vyhlášky bychom měli dostat asi 81 milionů korun. Na navýšení o deset procent bychom potřebovali 83 milionů. To jsme schopni zvládnout. Dalších dvacet milionů dá kraj na mzdy v nemocnicích. Jak se rozdělí, bude ale na dohodě odborů a vedení KKN," uvedl krajský radní Jan Bureš.

Karlovarský kraj už loni dal ze svého rozpočtu dvacet milionů korun na mzdy zdravotních sester. Části z nich navíc zvýšil platy svým nařízením také stát. Ani tak ale nejsou sestry spokojené a poukazují na to, že v jiných zařízeních jsou mzdy vyšší. Proto požadovaly, aby kraj ve svých nemocnicích zavedl tabulkové platy, které fungují v nemocnicích, jejichž zřizovatelem je stát.

Podle Bureše by ale taková změna systému odměňování stála KKN 120 milionů korun, které nemůže vydat, pokud by se neměla dostat do insolvence.

Kolektivní vyjednávání o mzdách v Karlovarské krajské nemocnici zatím neskončilo. Podle Bureše ale mohou odbory počítat jak s desetiprocentním navýšením, které začne platit od ledna, tak s 20 miliony korun od kraje.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio