Sýrové Babské rady: Co pomůže okoralému sýru a jak na smažák, který nevyteče?

18. duben 2023

Věděli jste, že sýr vydrží déle čerstvý zabalený do pečicího papíru? Když okoralý tvrdý sýr namočíte do mléka, krásně zvláční. A jak na lepší strouhání sýru? Zkuste struhadlo lehce potřít olejem.

Před smažením sýr obalte polohrubou moukou, nebude vytékat. Trojúhelníček měkkého sýru můžete použít místo smetany na záklechtku a to tak, že ho rozmixujete v čtvrt litru mléka s 2 lžičkami mouky. Strouhaný tvrdý sýr můžete přidat do strouhanky na obalování řízků.

Křupavost sýra podpoří to, když ho před obalováním vložíte do mrazicího boxu, nejlépe na půl hodiny.

Recept na smetanový sýr a krokety

Pokud byste si doma chtěli připravit smetanový sýr, jste tu správně. Poradíme, jak na to! Do uzavíratelné nádoby dejte 250 ml kysané smetany, dobře uzavřete a 5 minut s nádobou pořádně třeste. Utvoří se tuhá hmota, kterou vyklopíte na talíř a necháte přes noc v chladu odpočinout. Ráno je sýr hotový. Přidat do něj můžete mleté ořechy, čerstvé bylinky, sůl a prolisovaný česnek.

Na sýrové krokety budete potřebovat 250 g nahrubo nastrouhaného sýru, 2 vajíčka a kukuřičnou strouhanku na zahuštění (přibližně 3 polévkové lžíce). Vytvoříte krokety, obalíte je v trojobalu a pečete v troubě na pečicím papíru. Na každou kroketu ještě položte kousek másla.

Spustit audio

Související