Sýrová žemlovka se špenátem

Recept, který z besedy v Prostějově přivezli Jaromír Ostrý s Jiřím Kokmotosem. Autorovi velice děkujeme, i když bohužel zapomněl připsat jméno. Tuhle slanou variaci určitě ocení všichni strávníci.

Budete potřebovat:

8 housek
1 litr mléka
3 vejce
450 g mraženého špenátu
100 g strouhaného tvrdého sýra
100 g tuku
4 stroužky česneku
sůl, pepř

Postup:

1. Housky nakrájíme na plátky a namočíme ve vejcích rozkvedlaných s mlékem.

2. Na dno tukem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku rozložíme polovinu máčených housek.

3. Potřeme je rozmrazeným špenátem podušeným se solí, pepřem a česnekem.

4. Špenát posypeme sýrem a dáme na něj druhou vrstvu housek.

5. Pokapeme rozpuštěným tukem, posypeme zbytkem sýra a pečeme v doubře vyhřáté troubě.

6. A to tedy zhruba na 170 stupňů po dobu 40 minut.

autor: Zuzana Plíšková