Sýr, co dokáže zamořit studio na půl dne aneb mezinárodní Den milovníků sýrů na vlastní kůži
Sýry jsou zdraví prospěšné a některé dokáží být chuťově i pachově velmi výrazné. V cyklu Jihomoravský rok jsme v rámci mezinárodního Dne milovníků sýrů párovali jeden takový francouzský sýr s moravským vínem. Také jsme zjišťovali, jak velcí milovníci sýrů jsou Brňané či Jihomoravané. A zapojili jsme také brněnské vědce. Víte, čím je prospěšná ušlechtilá plíseň na sýrech? A jaký vliv na kvalitu sýrů má pohoda moravských krav, které nám závidí i Italové? Poslechněte si to!
Související
-
Niva, ikona mezi českými sýry s přírodními probiotiky. Jak si ji správně vychutnat?
Niva patří k nejslavnějším českým sýrům. Modré plísně v ní obsažené mohou působit jako přírodní probiotika podporující zdravou střevní mikroflóru.
-
Tavený sýr Čechům chutná už 100 let tak, že se musí i dovážet, aby byl pro každého
První tavený sýr v Čechách vyrobil Eduard Bloch v roce 1923 ve své sýrárně ve Vodňanech. Recept přivezl z Francie, kde vznikly z nutnosti vozit sýry na delší vzdálenosti.
-
Recept na dlouhý život? Každý den kousek sýra! Aspoň podle zákaznice pařížského obchůdku Barthélémy
Sýrárna Barthélémy patří mezi nejvyhledávanější podniky v Paříži. V obchůdku mají přes dvě stě druhů sýrů, takže přes ně nejsou vidět ani poličky.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.