Symboly Brna se po opravě vrátily na své místo na Staré radnici

19. listopad 2012

Brněnský drak a kolo - symboly města jsou zpět na svém místě. Po více jak osmi měsících je zavěsili do průchodu Staré radnice.

Vedení Brna zvolilo pro znovuzavěšení draka a kola do průchodu čas jedenáct hodin dopoledne. V Brně se právu v tuto hodinu zvoní poledne. Je to tradice na památku vítězství Brňanů nad Švédy v 17. století.

Krátce po jedenácté hodině je drak i kolo na svém místě. Ještě před tím brněnský krokodýl alias brněnský drak prošel důkladnou rekonstrukcí.

„Asi to největší poškození se týkalo hlavy. Konkrétně tlamy. Pak také drátů, které jsou oblíbeným způsobem poškozování draka. Nicméně drak nebyl v havarijním stavu. Byl docela v pořádku. Ten exponát má asi 5 metrů délky. Patří tím pádem k větším kusům krokodýla nilského. Není to úplně drak. Je to ve skutečnosti krokodýl nilský,“ připomíná ředitelka Turistického a informačního centra Brno Petra Kačírková.

Lidé si opravené symboly prohlédnou až v prosinci

Krokodýl je zavěšen zpět na svém místě

Pro veřejnost budou symboly přístupné až od 17. prosince, kdy se Stará radnice oficiálně otevře po rekonstrukci. Některým Brňanům se ale podařilo do průchodu na chvíli proklouznout už teď.

„Pěkné, moc hezké. My sem dost často chodíme. Je to pěkné, že to opravili a že to znovu tady visí,“ svěřila se jedna z prvních návštěvnic paní Marie.

Brněnského krokodýla i kolo sejmuli z průchodu letos 1. března. Kromě důkladné renovace toho využili i k naskenování trojrozměrného obrazu exotického plaza do počítače.

Opravuje se i Stará radnice

Stará radnice je nejstarší světskou budovou v Brně. Její rekonstrukce začala letos v lednu a skončí za necelý měsíc.

„Většina těch sálů už je hotových. Je hotová celá prohlídková trasa, což je průjezd, věž, klenotnice a Freskový sál. Už se dokončují sály jako Freskový sál a Ernův sál. Ty budou slavnostně jako celek předány panu primátorovi 17. prosince,“ připomíná ředitelka Turistického a informačního centra Petra Kačírková.

Náklady na rekonstrukci Staré radnice včetně renovace brněnských symbolů se blíží 20 milionům korun.

K oběma symbolům se vážou pověsti. V prvním případě o drakovi, který žil v okolí Brna a děsil jeho obyvatele. Ve druhém pak o koláři, který dokázal za jeden den vyrobit kolo a dokutálet ho z Lednice do Brna.

autor: Vladan Dokoupil
Spustit audio