Světově proslulá architektka Eva Jiřičná slaví 80 let. Rodačka ze Zlína zanechala ve městě výraznou stopu

Zlínská rodačka se do města symbolicky vrátila v podobě několika významných projektů. Kromě univerzitního a kongresového centra je to sídlo fakulty humanitních studií. To slavnostně otevřela před dvěma lety.

Rodačka ze Zlína s britským pasem se v roce 1968 stala proti své vůli emigrantkou a do Československa poté poprvé přijela až v roce 1990.

Její otec byl architekt a pracoval pro Tomáše Baťu. Tento obor vystudovala Eva Jiřičná na pražské technice a dále u Jaroslava Fragnera na pražské AVU.

Mezi nejznámější počiny této nejvýraznější české architektky posledních zhruba padesáti let patří interiér londýnské budovy pojišťovny Lloyds. Dále pak vlajková prodejna módní značky Joseph. Nebo autobusový terminál u stanice metra v Londýně Canada Water.

Ve Zlíně je nejznámější její Kongresové centrum. Pracovala ale také na Univerzitním centru Tomáše Bati a letos v květnu získala za svůj Vzdělávací komplex zlínské Univerzity ocenění Stavba roku Zlínského kraje. Navrhla jej společně se svým pražským kolektivem.

Eva Jiřičná získala Řád Britského impéria. Za mimořádný přínos postavení žen v architektuře zase dostala Cenu Jane Drewové. V roce 2009 ji odměnil český ministr kultury Státní cenou. Letos dostane Cenu města Zlína za rok 2018.

Bývalý rektor UTB Petr Sáha a architektka Eva Jiřičná
autoři: rv , Tomáš Fránek

Související