Svatomartinského půjde letos na trh 500 tisíc lahví

12. říjen 2007

Přesně za měsíc - v neděli 11. listopadu - si milovníci vína poprvé přiťuknou letošním mladým vínem. Už třetím rokem je tuzemští vinaři mohou nabízet pod společnou národní známkou Svatomartinské. Vína se sice teprve vyrábějí, ale už teď je jasné, že letos na trh půjde více než půl milionu lahví - tedy o asi 70 procent více než loni.

Je to nejvíc za všechny tři ročníky, kdy Vinařský fond s touto kampaní začal. Svatomartinské tak představuje asi 5 procent celkové produkce vína v České republice. Letos se o tuto známku uchází celkem 73 vinařství s asi 160 vzorky vína, dvě vinařství jsou přitom z Čech. Vlastníkem známky je Vinařský fond České republiky. Ten ji nabízí k využití bez licenčních poplatků všem vinařům, kteří se o ni přihlásí, a jejich vína splní stanovená kritéria. Vinaři musí zaplatit jen hodnocení vín komisí degustátorů a smršťovací záklopku s logem jezdce na koni.

Bílé Svatomartinské se může vyrábět jen z odrůd Müller Thurgau nebo z Veltlínského červeného raného, červené se smí dělat z Modrého portugalu a Svatovavřineckého. Existuje řada analytických a senzorických vlastností, která by ta vína měla mít - například by to měla být vína ovocitá, svěží, s nižším obsahem alkoholu. Všechny tyto charakteristiky budou hodnotit letos už dvě komise degustátorů pod vedením legendárního odborníka na vinařství profesora Viléma Krause. Víno, které nevyhoví, známku Svatomartinské nedostane.

Svatomartinské víno souvisí se starou tradicí, podle kterého si mladým vínem z daného ročníku smějí lidé přiťuknout nejdříve na svatého Martina. S tím souvisí i řada hromadných akcích, při kterých se bude Svatomartinské otvírat a ochutnávat. Některé organizuje přímo i Vinařský fond. 11. listopadu v 11 hodin začne velká akce na náměstí Svobody v Brně. Každý příchozí si může koupit bezednou degustační skleničku a může ochutnávat, poslouchat muziku Jožky Šmukaře a sledovat kulturní program, který se v tuto chvíli ještě upřesňuje. Něco podobného proběhne i na Ovocném trhu v Praze. Kromě toho budou další akce pod taktovkou vinařů nebo radnic v dalších městech, ale i nákupních centrech a vinotékách po celé republice.

Kvalita mladých vín může být docela vysoká - záleží na tom, co s vínem provedou vinaři ve sklepě. Faktem je, že průměrná cukernatost bude na úrovni hranice jakostních a přívlastkových vín a pokud se vinaři o vinohrad dobře starali, hroznům nemohl ublížit ani deštivý podzim. Výnos přitom bude vyšší než loni.

autoři: hon , gaj
Spustit audio