Šupiny z třeboňských kaprů skončily na vánočním stromečku. Studentky z nich vyrobily netradiční ozdoby

27. prosinec 2021 07:28

Obranný štít ryb, součást vánočních zvyků i netradiční materiál pro výrobu vánočních ozdob. Tím vším mohou být rybí šupiny. Studentky střední odborné školy v Třeboni je umí zpracovat. Není to zrovna jednoduché, ale výsledek stojí za to.

Vánoční ozdoby z kapřích šupin vyráběly v Třeboni studentky módního návrhářství pod dohledem učitelky odborných předmětů Jany Řeřábkové. „Každá šupinka se musí kartáčkem a mýdlem omýt, pak se musí velmi komplikovaně sušit na bavlněném podkladě zatížená kameny. Někdy se i škrobí, aby byla bělejší,“ popsala učitelka.

Na stole v učebně měly studentky obrázky s různými motivy. Předlohou se nechala inspirovat Daniela Šmejkalová. „Paní učitelka byla kdysi v muzeu a tam nafotila blaťácké kroje, z toho jsme si vzaly ty vzory. Já jsem si vybrala takovou kytičku. Kapří šupiny musím ostříhat do určitého tvaru a budu přidávat korálky a různé flitry,“ líčila.

„Někdy se vzory podkládají barevnými lesklými kolečky ze saténu. Šupina je průsvitná, takže když pod ní dáme něco barevného, dostane ten tón podkladu. Můžeme využít třeba barvy, které se nám vyskytují na stromečku,“ doplnila Jana Řeřábková.

Čtěte také

Studentka Tereza Jandečková vzala do ruky i šupiny, které vypadají trochu jinak než ty kapří. „To jsou šupiny z okounů, které nemusíme stříhat a můžeme je použít k dozdobení tvarů, které vyrábíme,“ vysvětlila.

Výroba ozdob bavila Evu Blažkovou. „Vzhledem k tomu, že jsem z Třeboně, tak k tomu mám velice blízko. Věřím, že ozdoby udělají radost mým blízkým, kterým je dám pod stromeček, a třeba to jednou naučím i své děti,“ řekla.

Studentky módního návrhářství z Třeboně zdobí šupinami nejen vánoční ozdoby, ale také šaty. S těmi už v minulosti sklidily úspěch i v zahraničí.

Spustit audio

Související