Sumec podle jordánského porybného, Magistrův závin s houbovou náplní a bezlepkový Kuřecí salát

Sumec podle jordánského porybného
(recept zazněl v Apetýtu ze zlínského studia v úterý 29. srpna 2006)
800 g sumce, 100 g slaniny, 50 g másla, 2 dl smetany, 4 rajčata, 4 papriky, 8 brambor, cibule, mletá paprika, hladká mouka, sůl, šalvěj

Postup
Nejprve oloupeme brambory a vcelku je uvaříme do poloměkka, scedíme a necháme mírně vychladnout, pak nakrájíme na kolečka. Na kolečka budeme krájet také cibuli a rajčata, papriky na proužky.
Sumce naporcujeme, prošpikujeme proužky slaniny, osolíme a poprášíme jemně paprikou. Pekáček vymažeme máslem, poklademe kolečky brambor, na ně položíme porce ryby, na kolečka nakrájenou cibuli, rajčata a papriku, posypeme špetkou šalvěje, poklademe lístečky másla a pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut. Před dokončením pečení zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali lžíci mouky a dopečeme. Do smetany je možné přidat jednu zakysanou smetanu a maso polité touto zálivkou posypat strouhaným sýrem.

Magistrův závin s houbovou náplní
(recept zazněl v Apetýtu plus v sobotu 2. září 2006)
750 g masa vepřového nebo hovězího, sůl, 200 g hub, 100 g šunkového salámu, 60 g másla, 2 vejce, mletý pepř, 1 lžíce hladké mouky, 1 cibule

Náplň: pokrájené houby osmažíme společně s nudličkami šunkového salámu na polovině másla. Zahustíme vejci, osolíme a okořeníme pepřem.
Plát masa dobře rozklepeme, osolíme, naplníme připravenou houbovou směsí, stočíme, povážeme nití, poprášíme moukou a opečeme na druhé polovině másla s cibulkou. Pak podlijeme a dusíme doměkka.
Podáváme s vařenými bramborami a naloženými houbami.

Kuřecí salát (bezlepkový)

400g dušeného nebo pečeného vykostěného kuřecího masa, 3 sterilované okurky, 2 kapie, 100g pórku, sůl, Zálivka: 100g majonézy, 120g nízkotučného bílého jogurtu, sójová omáčka, citronová šťáva, ml. sladká paprika, černý nebo bílý pepř, kečup

Maso nakrájíme na kousky, přidáme na kostičky nakrájené okurky a kapie a na kolečka nakrájený pórek, osolíme a smícháme se zálivkou. Majonézu promícháme s jogurtem, ochutíme sójovkou, citr. šťávou, paprikou, pepřem a kečupem. Podáváme s bílým bezlepkovým pečivem.
Poznámka autorky receptu: do salátu můžeme přidat i sterilované žampiony

Recept Apetýtu

Více receptů pro bezlepkovou dietu, rady i odpovědi na Vaše otázky najdete na stránkách www.bezlepkovadieta.cz.

Najděte si svůj recept.
Navštivte internetový magazín o jídle a životním stylu FoodLife.cz


FoodLife.cz