Studenti středních a vysokých škol hodinu stávkovali. Někteří na dvoře školy, jiní na náměstí

Studenti z více než dvou stovek vysokých a středních škol v celé České republice v poledne stávkovali za ochranu ústavních zvyklostí a hodnot. V Brně demonstrovali na náměstí Svobody nebo před budovami škol zhruba do půl jedné.

Například na dvůr gymnázia na Křenové vyšlo v pravé poledne podle ředitele školy Miroslava Marka asi dvě stě žáků, což je zhruba třetina všech místních studentů.

Následoval půlhodinový program, ve kterém vystoupilo několik řečníků, kteří zejména oceňovali ochotu studentů takovou akci uspořádat. Stávku zakončila minuta ticha na podporu boje proti policejní brutalitě.

Do protestní akce zvané „Vyjdi ven“ se zapojila i další brněnská gymnázia, například to v Řečkovicích nebo gymnázium Matyáše Lercha.

Asi tisícovka studentů demonstrovala také na náměstí Svobody. Vystoupilo několik studentů a občanských aktivistů. Studenti měli transparenty s hesly: Nechceme zpátky do minulosti nebo hesly namířenými proti premiérovi v demisi Andreji Babišovi.

Demonstrace studentů na náměstí Svobody.

Chtěli tak dát najevo nesouhlas s přístupem nejvyšších politických činitelů k ústavě. Přibližně hodinu po poledni akce skončila a část lidí odešla debatovat do divadla Bolka Polívky.

Výstražnou stávku podpořily studentské komory některých akademických senátů. Například studenti Janáčkovy akademie múzických umění dostali děkanské volno. Masarykova univerzita, největší vysoká škola v Brně, podle své mluvčí dlouhodobě podporuje a vítá občanskou angažovanost svých studentů i akademiků, účast každého z nich je věcí individuálního rozhodnutí.

Pořadatelé shromáždění požadovali, aby vláda v demisi nekonala zásadní a personální kroky ani nevytvářela nové ústavní pořádky, aby předsedou vlády nebyl trestně stíhaný člověk a aby ústavní činitelé neútočili na veřejnoprávní média a novináře obecně.

Výstražná stávka studentstva #VyjdiVen se koná po celém Česku, zapojili se do ní studenti z více než dvou stovek vysokých a středních škol.

autoři: tip , gaj
Spustit audio

Související