Studenti pomohou mladým lidem z dětských domovů se startem do života

V Brně začne příští rok fungovat projekt sdíleného bydlení vysokoškoláků a mladých lidí odcházejících z dětských domovů. Studenti jim tak mohou pomoci se začleněním do běžného života. Společných bytů bude celkem osm.

Mladí lidé, kteří odcházejí z dětských domovů, musí řešit bydlení, práci, ale taky nedostatek sociálních kontaktů. V tom všem by jim měl projekt nazvaný Symbios pomoci.

V každém z osmi bytů bude vždy bydlet jeden vysokoškolák a jeden člověk z dětského domova. Kromě toho, že budou sdílet společný prostor, tak autoři projektu předpokládají, že si budou i vzájemně vyměňovat zkušenosti.

V domě také vznikne bistro, kde budou mít mladí lidé z dětských domovů možnost prvního zaměstnání do doby, než si najdou něco jiného. Pracovní místa už nabídly i některé brněnské neziskové organizace. 

Mladé lidi z dětských domovů budou vytipovávat přímo pracovníci domovů. Projekt je vhodný například pro ty, kteří nemají rodinu, k níž by se mohli vrátit.

Roli může hrát taky ochota bývalých chovanců dál se vzdělávat. Zapojení vysokoškoláci vzejdou z tříkolového výběrového řízení, protože už teď je zájem poměrně velký. Autoři projektu počítají s tím, že to budou spíše studenti vyšších ročníků. Při výběru budou taky preferovat studenty oborů jako je sociální práce, sociologie nebo psychologie.

Podle vedoucího projektu Bohuslava Binky nemá Česko komplexní systém práce s těmi, kteří odcházejí z dětských domovů. Tento projekt je proto zatím ojedinělý. Jeho autoři se inspirovali v sousedním Rakousku, kde už podobný projekt funguje delší dobu. Rozdíl je v tom, že tam s vysokoškoláky nebydlí mladí lidé z dětských domovů, ale lidé bez domova.

autor: Hana Floriánová
Spustit audio

Související