Studenti na Mendelově univerzitě vyrábějí vlastní značku vín, zkouší si tak podnikání ve vinařství

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Podnikání ve vinařství si nanečisto zkouší někteří studenti Mendelovy univerzity

Mendelova univerzita letos spustila projekt, který má studenty oboru vinohradnictví a vinařství naučit zodpovědnosti při práci s vínem. Za své peníze si vyrobí vlastní víno.

Hrozny nakoupili ze školních vinic, investovat musí i do lahví, etiket a korků – celkem asi pět tisíc korun na osobu. Přístroje a laboratoře na zahradnické fakultě v Lednici na Břeclavsku ale používají zdarma. Výsledný produkt se pak studenti budou snažit prodat pod značkou M-wine.

„Naše skupina se rozhodla pro Veltínské zelené a druhá skupina pro Pálavu,“ říká student třetího ročníku Richard Danko. Ve školním sklepě zahradnické fakulty v Lednici jsou trochu stísněné podmínky, ale studentům to nevadí. „Dá se tu všechno krásně naučit. Ale nikdy jsme k tomu neměli takhle volnou ruku. A hlavně takovou zodpovědnost, že nám nikdo nebude každý den říkat ‚dojdi sem, tohle udělej‘.“

Školní sklep zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Lednici

V případě potřeby se ale studenti mohou obrátit na správce školního sklepa Radima Holešínského. „Víno, které mají v tom projektu, je vyloženě na nich – technologii, celý proces si řídí oni. Ale když potřebují nějakou radu nebo ochutnat, senzoricky poradit, tak od toho jsme tady my.“ Podle Holešínského si zatím studenti vedou velmi dobře. „Ročník 2019 byl velmi dobrý, takže i ta kvalita vín je velmi dobrá.“

Podnikání ve vinařství si nanečisto zkouší někteří studenti Mendelovy univerzity

„Jsme tu v ústraní před všemi nepříjemnostmi, které jsou spojeny s podnikáním a rozhodně je to pro nás cenná zkušenost,“ říká Richard Danko. „Chtěli jsme to hlavně prodávat jako víno projektové, víno naší školy. Ale nebereme to jako možnost si vydělat, jde o tu zkušenost,“ dodává.

„Pokud víno prodají, tak se jim krásně znásobí vklad,“ říká vedoucí Ústavu vinařství a vinohradnictví Mojmír Baroň. „Můžu zodpovědně říct, že se jim ta vína velice povedla a patří k tomu nejlepšímu, co v tomto ročníku ve sklepě máme, takže za mě určitě pochvala.“ Do lahví budou studenti své víno stáčet zhruba za měsíc.

autor: gaj
Spustit audio

Související