Střípky ze života Františka Peterky najdete na fotkách v liberecké knihovně

Loni zesnulý herec František Peterka by dnes oslavil své 95. narozeniny. Liberec mu udělil titul čestný občan města. Nezapomenutelného představitele stovek divadelních a filmových rolí připomíná liberecká Krajská vědecká knihovna výstavou fotografií, které mapují jeho životní cestu.

Skromný člověk a velký liberecký patriot vystupoval 40 let v divadle F. X. Šaldy, kde ztvárnil na 250 rolí. Vášnivého sportovce, který hercem být původně vůbec nechtěl, si diváci vybaví třeba ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje. Malí i velcí na něj vzpomínají jako na legendárního pohádkového Krakonoše.

Miloval liberecké diváky jako drogu

„Udělení titulu čestného občana Liberce by Františka určitě potěšilo,“ říká Ladislav Dušek, přítel a kolega Františka Peterky. „On miloval libereckého diváka jako drogu, on je měl rád, říkal, že v Praze takoví diváci nejsou.“ Na výstavě jsou k vidění třeba i fotky z filmu Černý prapor.

Michael a František Peterka aneb Otec a syn na jedné fotografii

Zajímavé je, že herec, který ztvárnil postavu večerníčkového Krakonoše, si sám dělal masky. „Sám si udělal představu, jak bude vypadat, a pak se před představením hodinu líčil. Stávalo se, že někdy ho ani kolegové nepoznali,“ vzpomíná Dušek.

Dávno zapomenutý filmový záznam

„Fotografie pocházejí z archivu rodiny pana Peterky, některé fotky jsou z divadla,“ říká ředitelka liberecké knihovny Blanka Konvalinková. Kromě Krkonošských pohádek se při vernisáži pouštěly různé krátké záběry z dalších filmů, mezi nimi byl i film, který patrně ještě nikdy nikdo neviděl. Našel ho syn Františka Peterky. „Pochází z roku 1965 až 1968, bohužel nevíme, kdo ho natočil. Pan Peterka v něm projíždí městem, ukazuje některé fotky ze svého rodinného archivu. Bohužel se nezachoval zvuk, ten byl zřejmě nahrán zvlášť na magnetofonové pásce,“ vysvětluje Konvalinková.

Zavzpomínat si u fotografií na Františka Peterku můžou návštěvníci Krajské vědecké knihovny v Liberci až do 30. března.

Výstava Střípky ze života Františka Peterky v Krajské vědecké knihovně v Liberci
autor: Lucie Fürstová
Spustit audio