Střelby i noční pochody. Vojenští nováčci podstupují ve Vyškově náročný výcvik

17. únor 2016

Dlouhé pochody v blátě a mrazu, kilometry běhu a nečekané noční poplachy. Takový výcvik už sedmý týden podstupuje přes 500 nováčků na vojenské akademii ve Vyškově. Mezi nimi i 15 žen. Náročnou přípravu už několik rekrutů vzdalo. Drtivá většina ale zatnula zuby a pokračuje. Když tříměsíční dril zvládnou, stanou se vojáky z povolání.

Skupinky nováčků se schovávají ve vysoké trávě a zmrzlými prsty mačkají spouště. Míří na nepřítele, který je ostřeluje z nedalekého kopce. Jejich postup kryje červený kouř z dýmovnice.

„Četa procházela patrolou a narazila na slabšího nepřítele. Čtyři poutali, jeden šel do obchvatu (obklíčení - pozn. red.). Po navázání kontaktu došlo k ničení nepřítele, na granáty a podobně,“ popisuje taktické cvičení instruktor Ivan Michalík.

Nováčky chválí, prý si vedou skvěle. Zato ve skupince, která se věnovala topografii, museli někteří její členové klikovat. Ne každý zadaný úkol zvládl včas. I když pro jiné to zase byla hračka.

„Z těch bodů jsme si museli vypočítat zpětný azimut a vyčíst, odkud se na ně díváme. To je brnkačka. Horší jsou pochody. Minulý týden jsme šli 20 kilometrů v noci - ve dvě ráno,“ svěřil se vojín Ladislav Zekucia.

A zabrat prý dostávají i ženy, říká - teď už s úsměvem - budoucí vojenská psycholožka Romana Plchová:

„Kdybyste se mnou přišli dělat rozhovor včera odpoledne, když jsme se vraceli z běhů ze střelnice, tak bych možná byla na vážkách, ale překonala jsem to. Možná, že člověk překoná právě nějaké své meze. Je to to, co ho u toho drží dál. Jednak ty dlouhé pochody nebo běhy, které jsme měli včera. Na to budeme spolu s ostatními vzpomínat delší čas.“

Náročný výcvik nováčků vojenské akademie ve Vyškově

Na jiném místě zase cvičí několik čet střelby. Poprvé vyměnili armádní klasiku - samopal vzor 58 - za útočnou pušku Bren.

„Střílí dobře, ne? Na to, že to drží prvně v ruce…,“ hodnotí náčelník generálního štábu Josef Bečvář, když prohlíží jeden terč po druhém.

Náročný výcvik nováčků vojenské akademie ve Vyškově

„Řada terčů byla velmi dobře zasažená. Určitě se ještě budou nějaké dovednosti pilovat. Jinak jsou ale velmi dobře připraveni,“ chválí Bečvář a pokračuje:

„Prochází základní přípravou v taktice, střelecké přípravě, pořadové, chemické a v řadě dalších příprav. Dvacet čtyři hodin každý den je kolem nich nějaká činnost. Takže věřím tomu, že je to pro ně velmi náročné a já jsem strašně rád, že to zvládají tím způsobem, jak to zvládají.“

Náročný výcvik nováčků vojenské akademie ve Vyškově

Do nasazení se budoucí dělostřelci, ženisté, zdravotníci nebo výsadkáři mohou podle Bečváře dostat do dvou let. Každoročně by Vyškovem podle něj mělo projít asi 2000 nováčků. Armáda, která má v současnosti na 18 500 lidí, by měla celkově posilovat až k počtu kolem 23 tisíc vojáků.

Náročný výcvik nováčků vojenské akademie ve Vyškově
autor: eku
Spustit audio