Středeční Noční linka: Neber úplatky, nebo se z toho zblázníš!

9. prosinec 2020

Co je úplatek a co je pozornost za dobrou službu? A co vidíte jako korupci? Vystavil vás život nutnosti nabídnout úplatek? Projevíte svůj vděk za dobrou péči lékaři? 

Podle definice je korupce zneužití postavení nebo funkce k osobnímu prospěchu. Korupce může být drobná nebo velká, organizovaná nebo neorganizovaná. Projevuje se podplácením, úplatky, vydíráním, neoprávněnými příjmy či výhodami a jejich vyžadováním, udělováním přízně nebo protežováním.

Do těch vyšších pater, pater politických a národně ekonomických vás v souvislosti s dnešním Mezinárodním dnem proti korupci Noční linka s Borkem Kapitančikem nezavede, ale vaše osobní zkušenosti s takzvanou běžnou korupcí rozhodně uvítá.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.