Středeční Noční linka: Mají téměř zapomenutá řemesla opět zelenou?

4. září 2019

Máte pocit, že se zase vrací do módy hrnčíři, kováři, krejčí, hodináři a je to podle vás dobře? Mají tradiční řemesla v dnešní přetechnizované době ještě svoje místo? Vybavujete si, kdy jste se vy setkali s mistrem svého oboru, s panem řemeslníkem? Jakou hodnotu pro vás má ruční práce?

Pryč jsou doby, kdy dělníci v manufakturách rozbíjeli stroje v obavách o práci a spotřebitel fascinovaný krásou sériových výrobků, opustil všechny možné ruční práce. Mnozí z nás začali toužit po originálech a po ruční práci, po znalostech a dovednostech, předávaných po generace. A nemusí jít jenom o umělecké předměty, ale třeba i funkční věci každodenního užívání, které nesou příběh a otisk lidské ruky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.