Středa: To je můj domov

11. březen 2015

Co pro vás znamená domov a kde se cítíte doma? Je to tam, kde nyní žijete a nebo se vám při slově domov vybaví něco jiného? Co se dá podle vás udělat pro spokojený domov a čím vytvořit kouzlo domova?

Domovem nemusí být jen místo, kde právě teď žijete, ale opravdový domov má každý ve svém srdci. Bydliště je místo, prostor, kam se vracíme po škole či po práci, případně z různých aktivit. Naproti tomu domov je bezpečný přístav, ve kterém se cítíte dobře. Doma by vám mělo být fajn.

Pokud nemáte domov, máte problém, který si sebou neustále nesete. Domov je o lidech. Je jedno, zda žijete sami nebo s někým. Soužití s dalšími, byť jde o blízké, je těžké. Domů si nosíme své pracovní i jiné problémy a mnohdy je zde také ventilujeme v podobě nepatřičných emocí. Často netušíme, že tím způsobujeme problémy právě těm, na kterých nám nejvíce záleží.

Našli jste bezpečný, láskyplný domov a co, nebo kdo, u vás vytváří kouzlo domova?


autor: kas
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.