Strážníci v Liberci dohlížejí na přechody pro chodce. U základních škol mohou pomoci i senioři

4. září 2019 07:55

Liberečtí strážníci na začátku školního roku posílili dohled u přechodů pro chodce. Právě v září totiž děti nebývají dostatečně pozorné při přecházení cest a hrozí nehody.

Cílem strážníků je zajistit bezpečnost dětí a zároveň zklidnit dopravu. Potkáme je především kolem větších základních škol, a to nejen v centru města.

Kromě policistů se akce účastní i senioři

Starší lidé, kteří by se chtěli zapojit, se mohou do služeb na letošní září hlásit přímo městské policii. Jak připomíná mluvčí libereckých strážníků Daniela Bušková, senioři jsou za svou práci placeni. „Jsou v řádném pracovním poměru vůči magistrátu města, ve kterém jsou i honorováni, ale samozřejmě je to hodně o té jejich chuti se této práci věnovat,“ vysvětluje mluvčí městské policie Liberec.

Na začátku školního roku policisté na řadě míst měří i nejvyšší povolenou rychlost. Podle primátora Jaroslava Zámečníka ze Starostů pro Liberecký kraj totiž existují místa, kde řidiči velmi často překračují rychlost. „Z měření jsme zjistili, že na některých místech, jako je například Hodkovická ulice, kde je omezená rychlost na 50 km/h, že až 60 % projíždějících řidičů tuto rychlost nedodržuje. To znamená, že už to překročilo tolerantní 50% hranici,“ dodává Zámečník. K měření rychlosti městská policie využívá i takzvaný dopravní sčítač, který umožňuje měřit také hustotu provozu.

U přechodů a u škol by měli být strážníci až do konce týdne, a to zejména v ranních hodinách, kdy vyučování začíná. Mluvčí strážníků Daniela Bušková však upozornila, že u přechodů budou zřejmě hlídkovat i v dalších týdnech. Kritická jsou všechna místa, kde je zvýšený provoz.

autor: Jan Charvát
Spustit audio

Související