Strážci noci v Kroměříži, tisíce krokusů na památku holocaustu i návrat Honejska. Dobré zprávy ve zkratce

Týden v kraji přinesl spoustu dobrých zpráv, některé vám nabízíme.

Bezmála čtyři tisíce žlutých krokusů vykvetou na jaře u památníku holocaustu na ulici Vodní ve Valašském Meziříčí. Žluté věty budou symbolizovat židovské hvězdy, které připomenou památku obětí holocaustu. Vysadili je zástupci Svazu bojovníků za svobodu, Židovské obce, katolické i evangelické církve, radnice a také senioři a školáci. Akce je připomínkou prvních hromadných transportů židů do shromažďovacích táborů, které začaly v polovině října roku 1941.

Památník holocaustu ve Valašském Meziříčí

Opravený atletický Stadion Míru v Holešově na Kroměřížsku začne sportovcům sloužit v listopadu. Rekonstrukce hřiště a tribun přišla na zhruba dvacet sedm milionů korun. Obnovená je čtyřsetmetrová tartanová atletické dráha, dále doskočiště pro dálku a výšku. Nové jsou i sektory technických sportů, jako oštěp, koule nebo disk. Původní atletický areál na holešovské Partyzánské ulici je z roku 1958. Tehdy ho slavnostně otevíral legendární běžec Emil Zátopek.

Vsetínská Charita obnovuje svou zahradu na Horním náměstí. Relaxovat na ní budou zvláště klienti denního stacionáře a charita ji využije pro pořádání kulturních akcí. Podle mluvčí Charity Vsetín Vladimíry Malinové je hlavní část zahrady už hotová, práce budou ale pokračovat i v dalších letech.

Hokejisté Zlína v předehrávce 9. extraligového kola porazili na svém ledě Pardubice 6:1. Hvězdou utkání se stal útočník Antonín Honejsek, který se po vleklém zranění vrátil do sestavy a k vítězství svého týmu přispěl čtyřmi kanadskými body za 2 góly a 2 asistence.

Makový frgál Anny Šauerové z Karolinky na Vsetínsku vyhrál soutěž "O nejlepší valašský frgál" na víkendovém Karlovském gastrofestivalu ve Velkých Karlovicích. V šestnáctém ročníku soutěže hodnotili porotci 61 koláčů různých příchutí. Vítězka Šauerová se klání účastní každý rok a vždy obsazuje přední příčky. Loni zvítězila s ořechovým koláčem, letos oslnila porotu makovou náplní. V soutěži se hodnotí jak vzhled a chuť frgálů, tak i dodržení správných rozměrů.

Expozice Vládci noci v Muzeu Kroměřížska ukazuje noční život v tuzemských lesích a mokřadech. K vidění je asi stovka preparovaných zvířat, včetně medvěda, divočáků nebo vlka. Výstavu můžou návštěvníci projít jen za tmy s baterkou v ruce a zakusí tak atmosféru nočního lesa a mokřadu. Kurátorka Sylvie Pitruzzelo například nachystala pro návštěvníky zajímavosti ze života jezevců.

Novou cisternovou stříkačku dostane na konci letošního roku jednotka dobrovolných hasičů ze Strání na Uherskobrodsku. Podle jejich velitele Antonína Zámečníka je vozidlo určeno do horských terénů, kde hasiči ze Strání často zasahují. Cisternu za více než sedm milionů korun zaplatí z větší části obec. Ministerstvo vnitra poskytlo na její pořízení dotaci ve výši dva a půl milionu korun, půl milionem přispěl Zlínský kraj.

autoři: Tomáš Fránek , pes

Související