Stravování psa na dovolené: Čím nahradit syrovou stravu a jaké udělat podmínky?

2. červenec 2022

Předtím, než se pes v autě uvelebí a vyrazíte na dovolenou, měli byste dobře promyslet, co mu s sebou zabalíte k jídlu. Vlastní zkušenosti se čtrnáctiletým labradorem Roxym má odborník na výživu psů Jiří Švihálek z yoggies.cz.

Neměli byste pejskovi na dovolenou brát něco, na co není zvyklý. Když je pes na BARFu, tedy na syrové stravě, a nemáte možnost dostatečného chlazení takové potravy v průběhu dovolené, měli byste použít něco, co ji na dovolené nahradí. To mohou být například granule lisované za studena, které obsahují syrové maso.

Jiří Švihálek a jeho psí parťák Roxy

Pokud je pes zvyklý na konzervy, vezměte mu je i na dovolenou, jen je musíte mít možnost uchovávat v přijatelné teplotě, otevřené pak v chladu. Také vodu na pití uchovávejte v chladu. Nebo alespoň ve stínu.

Pokud chcete pejska odložit ke známým a odjet na dovolenou sami, na situaci ho připravujte postupně. A když se mu pak přesto stýská, hlídací páníček ho může potěšit nějakou dobrotou. Třeba mu granule zatraktivnit omáčkou pro psy. Ale všeho s mírou. To platí i pro pamlsky. V teplých dnech nepoužívejte mastné pamlsky, ale spíš suché nebo pečené.

Pro psa seniora je pohyb důležitý

Rada pro začátečníky: nezapomeňte vzít s sebou na dovolenou minimálně dvě misky, jednu na jídlo a druhou na pití.

A jedna rada na závěr, která se sice netýká stravování, ale dobrá je. Vezměte psovi na dovolenou návleky na tlapky. Hodí se především tehdy, pokud se budete pohybovat po rozpálených površích. Jiří Švihálek je jednou zapomněl doma: „A tak jsem Roxyho, který váží nějakých 35 kilo, nesl na rameni. Lidé, kteří okolo nás procházeli, měli pěknou podívanou, jak labrador plácá ušima a nese se páníčkovi na ramenou.“

Změna prostředí působí nejen na lidi, ale také na některé psy. Mohou se u nich objevit zažívací problémy. Poslechněte si v záznamu reportáže, jak je lze nejen na dovolené vyřešit.

Spustit audio