Strakonická nemocnice má problémy s vyplácením mezd

9. červen 2003

Nemocnice ve Strakonicích nemá kvůli téměř devadesátimilionovému dluhu z minulosti peníze na výplaty, a všichni zaměstnanci proto dostanou květnovou mzdu o deset dní později.

Mladá fronta Dnes (MfD) to uvedla na jihočeských stránkách, že vedení nemocnice se vážně zabývá i otázkou, které zaměstnance propustí. Peníze chybějí také na nákup a opravu přístrojů.

Nový ředitel nemocnice Tomáš Fiala, který převzal její vedení po odstoupivším Vladimíru Hanáčkovi, vidí podle listu jedinou cestu z problémů v šetření, opoždění výplat a propouštění. "Nemocnice nemá na výplatu mezd, proto musíme opozdit termín výplaty vždy na pětadvacátého v měsíci," řekl deníku Fiala. Je to jediné východisko, protože nemocnice musí pokaždé čekat na proplacení výkonů od pojišťoven. Odboráři krok vedení nemocnice přijali, neboť jim nic jiného nezbylo. "Chceme tady dále pracovat a být zaměstnaní, takže jsme souhlasili. Dozvěděli jsme se to dost dopředu, takže zaměstnanci měli čas, aby si situaci zařídili tak, že se snad do platební neschopnosti nedostanou," uvedla pro MfD předsedkyně odborářů Hana Šípová. O místo se nyní ve strakonické nemocnici musí bát především provozní a pomocný personál. Úřad práce zatím žádné informace o propouštění nemá a s hromadným nepočítá.

autoři: MfD , čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio