Sto půlmaratonů ve sto dnech. Neuvěřitelný kousek dokázal amatérský běžec Petr Jedlička

12. srpen 2021

Petr Jedlička ze Slaného rekonstruuje domy. A ve volném čase běhá. Když se večer vrátí z práce, dá si obvykle kafe a něco menšího, půlhodiny počká a vyběhne. Na další zhruba hodinu a půl. Takto zdolal ve sto dnech sto půlmaratonů.

Jeden půlmaraton měří 21,0975 kilometru. „Raději jsem vždycky běžel o něco víc, aby to bylo v regulích, aby si to GPS správně dohledala,“ usmívá se Petr Jedlička.

Takto celkem zdolal 2110 kilometrů. „Bylo to sto dnů v kuse. Začínal jsem 27. března 2021 a skončil 4. července společným během s kamarády,“ dodává.

V oněch sto dnech si nedopřál žádnou plánovanou ani vynucenou přestávku. „Kdepak, žádná přestávka tam nepatřila. Tělo si ani žádnou nežádalo. Jsem na fyzickou námahu zvyklý, navíc po půlce se to zlomilo a šlo to samo,“ popisuje amatérský běžec, který zhruba od padesátého dne pociťoval zlepšení síly, vytrvalosti i rychlosti.

Žádní zdravotníci ani voda

Po dobu výzvy nad sebou Petr Jedlička neměl ani žádný zdravotní dohled. „Nebylo to potřeba, cítil jsem se dobře. Ani jsem si neměřil puls, běhám pocitově,“ říká.

Nepotřeboval ani žádné speciální vybavení. „Osvědčily se mi lehké běžecké boty, šortky a tričko. V největších vedrech jsem běhal do půl těla,“ dodává.

Co se výživy týče, Petr Jedlička jí všechno, i když dost úsporně. „Ani na cestu si s sebou nic neberu, ani gely, ani vodu. Tahle vzdálenost se dá uběhnout bez toho. Ale když se vrátím, tak si dám teplou večeři, většinou těstoviny a kuřecí maso. A doplním tekutiny,“ popisuje.

Čtěte také

Dal si tedy po dokončení svých „sto na sto“ aspoň pořádný žejdlík piva na oslavu? „Alkohol nepiju, ale byla tam jednodenní pauza, aby si tělo odpočinulo a bylo připraveno na další zátěž,“ komentuje. O regeneraci se Petru Jedličkovi stará studená sprcha a manželka, která ho po každém běhu namasírovala. No, a její muž běhá dál…

„Nedělám to jenom pro sebe, nepotřebuju si nic dokazovat, ale spojil jsem to s charitou,“ vysvětluje vytrvalec. Za každý uběhnutý kilometr věnuje deset korun nadaci Donor.

„Ostatní běžci, kteří se připojí, si mohou zaběhnout buďto také půlmaraton, anebo běžet jakoukoli jinou vzdálenost a přispět minimální částkou 210 korun na pomoc onkologicky nemocným dětem v Praze v Motole,“ doplňuje. Podrobnosti najdou zájemci na webu donor.cz a Petra Jedličku alias Petra Maratonce ve facebookové skupině Běžci.

Celý rozhovor s Petrem Jedličkou, který svou běžeckou výzvu spojil s dobrou věcí, si poslechněte online nebo si jej stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio

Související