Štíty z Uherského Hradiště míří k učitelům. Dobrovolníci jich vyrobí přes tisíc

2. květen 2020 14:24

Do začátku výuky tak tiskaři vyrobí pro učitele asi 1100 ochranných štítů

Skupina dobrovolníků z Uherského Hradiště začala vyrábět ochranné štíty pro učitele základních škol. 1500 těchto pomůcek vyrobených pomocí laseru a 3D tiskáren už dříve dodali především zdravotníkům na Slovácku.

Čtěte také

„Průhledné hledí řežeme z fólie, která má rozměr 1200 na 1200 milimetrů, řežeme to na laseru. Jedno hledí je velké 240 milimetrů na 240,“ řekl Českému rozhlasu Zlín hlavní organizátor tištění štítů v Uherském Hradišti Zdeněk Korvas.

„Na 3D tiskárnách se vyrábí čelenka, která se dává na čelo a brada, která se potom nasune na průhledné hledí. Máme zhruba 50 tiskáren a 40 tiskařů, kteří tisknou ochranné štíty doma. My jim dovezeme materiál a oni nám pak hotové výtisky. Anebo si organizujeme hromadné svozy,“ dodal Korvas.

Prostory a laser pro výrobu ochranných štítů poskytl hradišťským dobrovolníkům majitel firmy Laser-uh, Martin Šupka. „Oslovil mě Zdeněk Korvas, jestli bych nechtěl vyřezat nějaké ochranné štíty, domluvili jsme se a od té doby to tady děláme už přes měsíc a půl,“ říká uvedl Martin Šupka.

Ze začátku nakupovali materiál na výrobu ochranných štítů samostatně. Pak založili transparentní účet, na který se jim podařilo vybrat téměř 170 tisíc korun. „Momentálně jsme soběstační co, se týká nákupu materiálu, zbylé peníze pak chceme dát na nějaký dobročinný účel,“ řekl Korvas.

O ochranné štíty projevily zájem i školy z okresu Uherské Hradiště. Do začátku výuky tak tiskaři vyrobí pro učitele asi 1100 ochranných štítů. 

Související