Stíhání osmi radních břeclavské radnice

22. březen 2006
Pod kůži

Osmi členům nevyššího vedení břeclavské radnice hrozí několikaleté vězení. Podle policie i Státního zastupitelství měli členové rady porušovat povinnosti při správě cizího majetku a v případě starosty i zneužít pravomoci veřejného činitele. To proto, že před třemi lety radní odhlasovali milionovou dotaci na osvětlení místního fotbalového stadionu. O podobných výdajích z městských rozpočtů ale může rozhodnout pouze zastupitelstvo.

Hana Ondriášová: 13. srpna roku 2003 přicházela osmička břeclavských radních na své zasedání. Nikdo z nich ani netušil, že se jedno z rutinních rozhodnutí toho dne stane osudným. Mezi jiným schválili také přidělení dotace milion sto tisíc korun na osvětlení fotbalového stadionu v městské části Poštorná. Takový verdikt ovšem není v kompetenci rady. Dotace může schvalovat pouze zastupitelstvo. To tak v případě více než milionu pro poštorenská fotbalová světla učinilo až v listopadu. Dva měsíce poté, co starosta Dimo Piškula uzavřel smlouvu s adresátem dotace.

Dimo Piškula: Já jsem podepsal smlouvu 5. září, protože já jsem opravdu nepostřehl, že tento bod jednání zastupitelstva neproběhl, já jsem o tom několikrát v koalici se zastupiteli mluvil, věděl jsem, že prostě to má podporu, neviděl jsem v tom problém, proto mě ani nepřekvapilo to hlasování v tom listopadu, kdy to takřka jednomyslně bylo schváleno. To jako prostě je, prostě procedurální chyba, nicméně to zastupitelstvo jednoznačně deklarovalo tu vůli tam dát a my jsme o tom věděli, protože taková dotace v průběhu roku se předjednává minimálně se všemi koaličními zastupiteli.

Hana Ondriášová: Břeclavští radní se hájí nejenom tím, že šlo pouze o formální pochybení. Ale zejména faktem, že nikdo žádné městské peníze nezpronevěřil. Mezi tím, konkrétně loni, navíc celé dotyčné sportoviště, včetně dotovaných světel, přešlo do majetku města. Skutková podstata trestných činů ovšem byla podle policistů naplněna. Sedm radních se dopustilo porušování povinnosti při správě cizího majetku a starosta navíc i zneužití pravomoci veřejného činitele, míní kriminalisté Roman Penčák a Josef Brabec.

Roman Penčák: Ta skutková podstata předmětných trestných činů nehovoří o tom, že by se musel někdo obohatit.

Josef Brabec: U trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku, tam je trestnost šest měsíců až pět let a u pana starosty u trestného činu zneužívání pravomoci veřejného činitele, tam je trestní sazba tři až deset let.

Hana Ondriášová: Ať už bude budoucí verdikt soudu jakýkoliv, pro některé z obviněných čelních představitelů Břeclavi má už kauza konkrétní negativní dopady. Museli se vzdát svých snů o volitelných místech na kandidátkách do červnových sněmovních voleb. A například místostarosta Pavel Dominik je přesvědčen, že vlekoucí se vyšetřování ovlivní i podzimní volby komunální.

Pavel Dominik: Nemůže být náhoda, že to vyšetřování trvá dva a půl roku a vrcholí v roce 2006, který je rokem volebním. Když jsme se ptali našich právních zástupců, jak odhadují časový průběh té naší kauzy, tak nám sdělili radostnou zprávu, že předpokládají, že první soudní stání by mohlo být někdy v měsíci září. Což je naprosto přesně tak, jak to asi patrně někdo chtěl, ale to je z mé strany spekulace a to bych nechtěl nějak dál rozvíjet. Takže samozřejmě my to vnímáme tak, že nás to v komunálních volbách může a s největší pravděpodobností poškodí.

Policie se jednoznačně staví proti zprávě, kdy mělo být řečeno, že se jedná o nějaký politický komplot nebo něco. Jednoznačně se od toho musíme distancovat, protože toto se nezakládá na pravdě, nikdy se nezakládalo a my si děláme pouze svoji práci.

Hana Ondriášová: Státní zastupitelství už podalo na osm členů břeclavské městské rady obžalobu u soudu. Kdy samotný proces začne, zatím oficiálně stanoveno nebylo.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: hon
Spustit audio

Více z pořadu