Stezka lovců mamutů ukazuje život pravěkých lovců. I sochami v životní velikosti

28. září 2017

V Boršicích na Uherskohradišťsku v pátek otevřeli Stezku lovců mamutů, ukazuje i devět soch zvířat a lidí v životní velikosti.

Stezka lovců mamutů v Boršicích na Uherskohradišťsku je hotová. V pátek ji otevřeli pro veřejnost. V tuzemsku unikátní stezka upozorňuje na tamní významné archeologické naleziště Chrástka. Ukrývalo pozůstatky mamutů a dalších zvířat, také další věci staré deset až pětatřicet tisíc let. Na stezce najdou návštěvníci i devět dřevěných soch v životní velikosti.

Stezku otevírá brána s nápisem „Stezka lovců mamutů“. „Nacházíme se přímo v místě, kde byly nalezeny z doby gravettienu, což je třicet tisíc let před naším letopočtem. Je to přímo autentické místo a celá stezka je koncipována tak, abychom procházeli místy, kde pravěcí lidé dennodenně procházeli,“ říká iniciátor stezky Petr Dula.

Nová Stezka lovců mamutů v Boršicích.

Stezka má celkem jedenáct zastavení a každé z nich se věnuje určité etapě z života lovců mamutů. Třeba jak obstarávali potravu, jak žili nebo jak se chovali. Jeden z panelů má pomoci zbořit některé mýty o pravěkých lidech.

„Celá stezka má jednu část, která se jmenuje bořiči mýtů a pověr. Doba pravěkých lovců je v literatuře i ve školních učebnicích popisována tak, že lovci byli špinavé, páchnoucí opice, přehozené jen kusem hadru, nebo kůže a používali nějaké jednoduché nástroje. To chceme vyvrátit, protože z nálezů vyplývá, že lidé byli velice podobní nám. Používali dokonalé technologie, jak lovu, tak zpracování materiálu,“ vysvětluje Dula s tím, že pravěcí lovci uměli tkát a zdobili si vlasy.

Nová Stezka lovců mamutů v Boršicích.

Stezka stoupá do kopce, klesá a kroutí se terénem, což byl záměr jejích tvůrců. „Je takto zaříznutá v terénu, aby lidé nešli jen plynule rovnýma cestičkami, ale aby zažili křivolaký terén, který tady lovci mamutů museli dennodenně zdolávat,“ konstatuje Dula.

Jeden z panelů, u něhož najdeme i šamanský sloup, se věnuje i spiritualitě a šamanskému umění té doby. „Duchům přikládali velikou moc a sílu. Jednalo se o přírodní národ, který v přírodě viděl moc duchů,“ vysvětluje autor stezky.

Nová Stezka lovců mamutů v Boršicích.

Pod kopcem u konce stezky pak čeká největší atrakce, zejména pro nejmenší návštěvníky – devět devět soch v životní velikosti. Mamut je ale v jámě, takže je jen od půli těla nahoru.

„Jsou to zvířata z nálezů v životní velikosti, bohužel mamut byl v té době tak obrovský, že bylo nad naše síly ho vyřezat celého. Je zvýrazněna hlavní část, kde vidíme hlavu, kly a velký chobot, abychom viděli, jak obrovské to bylo zvíře,“ konstatuje Petr Dula.

Nová Stezka lovců mamutů v Boršicích.

Sochy jsou vytesané z namořeného topolového dřeva. Pro tvůrce bylo obtížné už jen sehnat dostatečně velké klády, ze kterých by bylo možné zvířata vytvořit.

Výsledek jejich práce si mohou zájemci prohlédnout celoročně v Boršicích u Buchlovic na Uherskohradišťsku.

autor: pes
Spustit audio