Stavět po tornádu? „Je to obrovský stres. Architekt může přinést trochu klidu,“ říká Janáč a Maxová

20. říjen 2021

Na jihu Moravy moc architektů nepůsobí. „Je jich tam méně než zubařů,“ říká architekt Lukáš Janáč. Teď po katastrofě ale lidé potřebují stavět a architekti jim chtějí pomoci. Mluvili jsme o tom s Lukášem Janáčem a s architektkou Pavlou Maxovou. Lidem, kterým domy sebralo tornádo, nabízí projekty na nové

Kromě architektů jsme v tomhle Bourání mluvili i s jejich klientkou – Ivou Antošovou z Mikulčic. Její rodina přišla při tornádu během pár minut o čtyři domy. V Bourání vypráví o osudné noci plné trosek a zkrvavených lidí na ulicích. I o tom, jak jí v nelehké situaci pomohlo, když jí architekt Janáč nabídl studii na dům: „Přirovnala jsem ho k andělu,“ říká.

V Bourání mluvíme o tom, co všechno musí řešit lidé, kteří přišli o dům. I o tom, jak jim může pomoct architekt. „Může přinést vizi a taky trochu klidu,“ říká Lukáš Janáč. „Můžeme jim pomoct s komunikací se stavebním úřadem a se stavební firmou. Aspoň trochu z nich sundat břemeno, které na nich je,“ říká Pavla Maxová. Jak to dělají? A jaké domy budou mít jejich klienti? Současné, tradiční, něco mezi?

Rodiný dům v Hruškách - štít

Architektů, kteří pomáhají, je víc a vzniklo pro to několik iniciativ: Architekti pro bono nebo skupina architektů kolem Lukáše Janáče Obnova 21. Ty nabízí hlavně pomoc s projekty na domy. V některých obcích se ale musí rekonstruovat také veřejné budovy a prostranství. Budou vesnice lepší než před tornádem? Jak mohou pomoci architekti? Věří jim starostové? A k čemu je dobrý vzorník barev na fasády?

Představujeme také ateliér Yuar Lukáše Janáče a Nomaarch Pavly Maxové. Co dělají, když neprojektují na Moravu? Co by si navzájem poradili? A kde můžeme vidět architektonicky vylepšený supermarket?

Bourání s Pavlou Maxovou a Lukášem Janáčem o tom, že po tornádu má přijít kvalitní architekt.

Pavla Maxová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.