Stavbu památníku maršála Malinovského v Křepicích přerušila revoluce, od té doby chátrá

21. listopad 2019

Na vrchu Čertoraj u Křepic na Břeclavsku stojí od roku 1989 nedokončený památník Bratislavsko-brněnské operace sovětské armády, kterou vedl maršál Rodion Malinovský. Výstavba památníku začala v polovině 80. let.

Těsně před dokončením ji ale přerušila Sametová revoluce. Projekt se stal politicky i finančně neúnosným. Od té doby objekt jen chátrá.

Výstavba začala v polovině 80. let, od roku 1989 památník chátrá

„Tady byly nějaké schody, měla to být taková cesta jakoby do oblouku. Dvakrát už se to čistilo, ale vždycky to nadšení opadlo. Člověk se s tím vždycky nadřel a potom nebyla ta zpětná vazba dál na obec,“ ukazuje Marek Štýbl z Klubu vojenské historie na kopci Čertoraj na zarostlé schody. Ty byly vyrobené ze speciální oceli. „Je to tady třicet roků a nerezaví to. To znamená, že je to první nátěr,“ říká Štýbl.

Z celého památníku zbyl jen skelet. Na stavbě na konci 80. let pracoval i otec a starší bratr Marka Štýbla. „Když bylo hezky, tak se dělalo. Lidi chodili dobrovolně i nedobrovolně.“

18. listopadu ale práce ustaly a už nikdy nepokračovaly. „Všichni to brali výslovně jako komunistickou stavbu a vykašlali se na to. Všechno to bylo hotové. Materiál na dodělání byl navezený. Hned po revoluci to Strana lidová zařízla a to, co tam bylo už postavené, tak to se vykradlo a rozebralo,“ vysvětluje Roman Štýbl.

Nedokončený památník Bratislavsko-brněnské operace sovětské armády

Řešení situace památníku dlouhou dobu zdaleka nepatřilo mezi obecní priority, proto je v současnosti silně narušená jeho statika a místo je proto obehnané páskami se zákazem vstupu. „To nejde dobudovat. Měli jsme tam i odborníka a to obvodové zdivo je v takovém stavu, že už je to spíš nebezpečné,“ popisuje starostka Božena Rozkydalová.

Lidé se přesto na místě scházejí, a to nejenom kvůli výhledu až k Brnu. Členové Klubu vojenské historie na kopci obnovili bunkr, u kterého pořádají akce pro děti i vzpomínkové akty.“

„Mohly by se tu udělat vzpomínkové panely, možná někdy do budoucna by se podařila obnovit ta kopule jako rozhledna,“ uzavírá starostka. Zatím ale místo, které budí ve vesnici kontroverzní ohlasy, jen postupně zarůstá akáty.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka