Stavbu, která se rozpadala, zachránilo nadšení lidí. Janův hrad nad Vizovicemi znovu láká

20. listopad 2018

V letech 1710 až 1713 nechal areál u Vizovic postavit hrabě Prokop Gervasius Gollen.

Vizovice na Zlínsku měly kdysi hrad. No hrad, on to byl hospodářský dvůr nebo jak se také někdy uvádí lovecký zámeček. Stál v lesích Vizovické vrchoviny na kopci s názvem Janova hora a lidé mu začali říkat Janův hrad. Zůstalo z něho jenom torzo a ještě před rokem 2013 to vypadalo, že rozpadlý objekt je odsouzený k úplnému zániku.

Třeba to bude znít jako pohádka, ale záchrana zbytků zříceniny přišla za pět minut dvanáct. Postarala se o to skupinka dobrovolníků z Vizovic. V roce 2013 založila spolek Janův hrad Vizovice a postupně bývalý Prokopovský dvůr upravuje. Prokopovský se jmenuje po svém zakladateli.

Janův hrad nad Vizovicemi

V letech 1710 až 1713 ho nechal postavit hrabě Prokop Gervasius Gollen. Gollenům v té době patřilo vizovické panství i se zámkem. Hrabě Prokop byl podle pamětních záznamů velmi činorodý. Kromě toho, že opravoval zámek, a nebyla to právě levná záležitost, pustil se současně i do budování hospod a také hospodářských objektů, které měly přinášet do šlechtické pokladny peníze. Jak říkáme dnes, měly být ziskové.

Jedním z nich byl i dvůr se stájemi a studnou ve skále na Janově hoře nad Vizovicemi. Na stavbě, k níž patřily i rozsáhlé pozemky, hrabě Prokop prý moc nešetřil. Stála přibližně 2 152 zlatých. Za tolik peněz se dal v 18. století vybudovat menší zámek. Prokopovský dvůr taky nebyl žádnou popelkou. Měl pověst luxusního sídla s nádherně vybavenými pokoji a díky tomu ho lidé přejmenovali na Janův hrad. Jenomže rozhazovačnost a život na vysoké úrovni přivedly hraběte Prokopa z Gollenu na mizinu. Dostal se do takových dluhů, že musel rozprodávat majetek. Janův hrad byl mezi prvními.

Janova hora leží zhruba 495 metrů nad Vizovicemi

Z honosného loveckého sídla zůstala nakonec jenom panská ovčírna. Střídali se vlastníci, a jak to známe z historie, každý se nějakým způsobem podepsal na proměně areálu.  Ještě v první polovině 19. století byl upraven na myslivnu. V té době ho vlastnili Stillfriedové  z Ratenic.

V roce 1945 byl zestátněn, v 90. letech se dostal pod Lesní správu Luhačovice, objekt využívali i skauti. V roce 1995 vyhořel, shořela střecha a její nosná konstrukce a od té doby to šlo s bývalým Janovým hradem rychle s kopce. Podařilo se sice vypracovat studii nového zastřešení a dokonce i podat žádost o zapsání objektu do seznamu kulturních památek České republiky, leč marně. Stavba se na seznam nedostala, dál se rozpadala a taky začala zarůstat náletovými dřevinami. Přesto z ní zůstala ještě dost velká část, která stála za záchranu.

Další osud zříceniny už vzal do svých rukou spolek Janův hrad. Jeho členy napadlo, že zbylé stěny zakonzervují, obnoví studnu a upraví okolí. Je to sice běh na hodně dlouhou trať, ale daří se jim ji postupně zdolávat. Už je zastřešena část objektu. A na dřevěné střeše je navíc i malá vyhlídka. Místo se stává cílem místních i přespolních turistů a taky dějištěm zábavných akcí pro veřejnost. Z centra Vizovic je to k němu necelé tři kilometry, část trasy vede po červené turistické značce.

Janův hrad funguje jako výletní místo pro obyvatele Vizovic i výletníky z celého Zlínského kraje
Spustit audio

Související