Stav nebezpečí kvůli prasečímu moru skončil, do lesů se ale stále nesmí

Stav nebezpečí na Zlínsku skončil, odpovědnost za boj s africkým morem prasat přebírá Státní veterinární správa.

Po třiceti dnech skončil včera na Zlínsku stav nebezpečí kvůli africkému moru prasat. O půlnoci totiž uplynula jeho platnost.

O prodloužení stavu nebezpečí, který může hejtman ze zákona vyhlásit maximálně na měsíc, požádal hejtman Jiří Čunek z KDU-ČSL minulý týden vládu, ta ale nerozhodla. Ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD ve stanovisku pro vládu uvedl, že k prodloužení stavu nebezpečí na Zlínsku nevidí důvod.

„Zpracovávali to specialisté v rámci IZS a hasiči a podle tohoto doporučení nejsou zákonné podmínky,“ vysvětlil ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD.

Prodloužit stav nebezpečí může podle zákona vláda. Ta ale ve věci nerozhodla. Proto hejtman Jiří Čunek z KDU-ČSL požádal státní veterinární správu, aby dosud platná nařízení převzala.

Zákaz vstupu do lesů stále platí

„Kontinuálně tak bude platit zákaz vstupu veřejnosti do lesů v rizikové oblasti a dojde také k zachování elektrických ohradníků i obměně pachových ohradníků,“ potvrdil státní veterinární správy Petr Majer.

Podle hejtmana zůstává v červené zóně, tedy ohnisku nákazy, asi sto padesát divočáků. Ty mají myslivci odchytávat do klecí. Odstřel černé zvěře je totiž v zóně dál zakázaný. O jeho případném povolení chce Jiří Čunek vyjednávat s veterináři.

„Pokud nezafungují dobře odchytová zařízení a nebude dál pokračovat mor tak, aby ta prasata uhynula, pak se zřejmě bude muset ke konci října přistoupit k tomu, aby se střílela,“ řekl hejtman.

Potvrdil, že podepsal nařízení k nákupu dvaatřiceti chladicích boxů. Myslivci z části Zlínska, kde se africký mor prasat zatím neobjevil, v nich budou uchovávat zabitá divoká prasata.

„Ta, u nichž se laboratorně prokáže, že u nich není přítomnost viru ani žádné jiné choroby, mohou být prodávána zpracovatelskému průmyslu,“ uvedl Čunek.

Kraj také do dvou týdnů poseče zhruba sto hektarů plodin v ohnisku nákazy, které v minulosti zakázal zemědělcům sklidit. Chce tak zamezit migraci prasat z vnější oblasti.

Spustit audio