Státní zástupce navrhuje pro Dalíka sedmiletý trest kvůli kauze Pandur

1. únor 2016

Lobbista Marek Dalík by měl jít za údajnou korupci při nákupu obrněných vozidel Pandur pro českou armádu na sedm let do vězení. Výši trestu dnes v závěrečné řeči navrhl státní zástupce Jan Kořán.

Podle něj by měl lobbista zaplatit také peněžitý trest skoro 22 milionů korun. Dalík vinu odmítá. Jeho advokát Tomáš Sokol se nechtěl k návrhu státního zástupce vyjadřovat.

„To nemá smysl nějak komentovat, pro mě bude důležité to, jak rozhodne soud, ne jaké návrhy přednáší státní zástupce, to je jeho právo,“ řekl Sokol.

Státní zástupce Jan Kořán vysvětlil výši trestu tím, že Dalík nebyl nikdy v minulosti trestně odsouzen a také tím, že jeho jednání nebylo dokonáno.

„To znamená, že k úplatku ve skutečnosti nedošlo, protože on o něj jenom požádal, takže to bylo ve stadiu pokusu, proto se obžaloba domnívá, že trest v dolní polovině zákonné sazby by byl dostačující,“ uvedl Kořán.

Marek Dalík si měl podle státního zástupce říct o půlmiliardový úplatek v souvislosti se zakázkou na obrněné transportéry Pandur. Případ sahá do roku 2007, kdy Dalík působil jako poradce tehdejšího premiéra Mirka Topolánka.

Podle obžaloby Dalík předstíral, že má vliv na rozhodování politiků. Údajně si měl říct za vyjednání státní zakázky o úplatek půl miliardy korun.

Na vyšetřování případu pracovali detektivové protikorupční policie v mezinárodním týmu s kolegy z Rakouska, v oboru justice spolupracovali s USA, Izraelem, Švýcarskem a Španělskem.

Kauza Marek Dalík a pandury
autor: msi
Spustit audio