Startér vzpomíná na Sunshine a Support Lesbiens s novinkami, které se otáčejí do nultých let

11. únor 2019

Osmnácté kolo hitparády neobjevených se nese ve znamení nostalgie, která ale nesahá zas až tak hluboko do minulosti. Doufáme, že novinka od Happy Dog se udrží ještě pár týdnů, aby si ji poslechl náš porotce Karel Buriánek, který kdysi prosvítil českou kytarovou scénou s kapelou Sunshine.

Happy Dog střídavě fungují a nefungují už od roku 2000. Tak „starou“ kapelu jsme ještě ve Startéru neměli. Nevadí. Neobjevení talenti se mohou schovávat i dvě dekády! A třeba se hrozně mýlíme, když říkáme, že Schizofrenic (nebo to mělo být schizophrenic?) zní podobně jako kapela našeho porotce Karla. Možná, že tenhle zvuk přinesli Happy Dog jako první! Musíme se Karla zeptat! Není podstatné, jak kapela zní a od koho si půjčuje, ale jak dokáže přenést emoce. V tom jsou Happy Dog skvělí. Schizofrenic je, i díky androgynnímu zpěvu (Placebo??), opravdu bezprostřední song, který stříká rozpolcenými emocemi. Jako by to byl love song pro někoho, s kým už nevydržíte ani minutu. Nebo nenávistná rozchodovka o někom, s kým jste prožili celý život.

Pražská čtyřka The Jay původně vystupovala pod jménem J!Scream. Pak se ale hoši rozhodli trochu zjemnit. Místo vyampených kytar přišly na řadu vokály, subtilnější songwriting a méně ukřičený název. Přeměnu ukázali na nedávno vydaném singlu Caroline, který doprovodili moc hezkým klipem a na kterém se coby producent podepsal Yarda Helešic z kapely Support Lesbiens. Výsledek zní, světe div se, jako Support Lesbiens. Tu zásadní kapelní proměnu ale kvitujeme. The Jay to možná dotáhnou na filmová plátna, kde by jim to slušelo. A slušel by jim i trochu sofistikovanější songwriting, nějaká rafinovanost, která by se s jemnější fazónou určitě nebila.

Poslechněte si poslední Startér. Dozvíte se také, komu momentálně nejvíc fandíme, aby se dostal do finálové trojice, která si zahraje 6. května na Startér Showcasu v café V lese.

autoři: Jakub Kaifosz , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.