Startér hypnotizuje slunce s olomouckými Lee a těší se na jaro s pražskou Yrnou

25. únor 2019

Jonáš se poflakuje někde na běžkách, a tak si Jakub k hodnocení skladeb v hitparádě neobjevených talentů přizval porotkyni Žofii Dařbujánovou. Na horách to možná ještě netaje, ale novinky v hitparádě zvěstují jaro.

Olomoučtí Lee posílají song Hypnotize the Sun a s ním nový žánr sungaze. Když se v téhle skladbě hrabe do kytarových strun, nečučí se na tenisky, ale někam do nebe. K tomu ženský vokál, pak dlouhé instrumentální pasáže, které z dálky pozorují mathrock. „Hrajeme (dle některých snad divný) alternativní rock,“ psali nám v mailu. Rozhodně. Zvláštní kompoziční strategie, energie, která se neustále střídá s klidnými pasážemi, jako by olomoucké trio do jednoho songu chtělo vměstnat celou desku. Nás to ba.

Pražská dvojka Bloom in Figures jako by svým trackem Yrna chtěla popřát k padesátinám klubu 007 Strahov. Pamatujete, když tam před svou největší slávou vystupovali The xx? Právě jim se Bloom in Figures nejvíce podobají, i když k minimalistické eleganci britských superstars má pražské duo ještě docela daleko. Moc kytarové vaty, málo sebevědomí ve zpěvu. Ale potenciál tam je!

Kterému tracku propadli Žofie s Jakubem? Zapínejte dvacáté kolo hitparády neobjevených. A nezapomeňte, ještě pořád můžete posílat vlastní pecky. Čekáme je na adrese starter@rozhlas.cz a těšíme se, že ještě zamícháte naší vysněnou finálovou trojicí.

autoři: Jonáš Zbořil , Jakub Kaifosz
Spustit audio