Staletou tradici vaření piva v Uherském Brodě nepřerušily ani války. Stalo se to až teď

25. srpen 2020 09:19

Fungování velkých průmyslových pivovarů je ve Zlínském kraji u konce. Po pivovarech v Uherském Ostrohu a Jarošově letos přestal vařit také v pivovar v Uherském Brodě.

Tradice pivovarnictví v Uherském Brodě sahá až do roku 1614, kdy si měšťané postavili první pivovar a nahradili jím právovárečné domy. Je to vůbec poprvé, kdy se zde vaření piva přerušilo, říká historik z Muzea Jana Amose Komenského v Uherském Brodě Radek Tomeček.

Čtěte také

„Pivo se vařilo i za druhé světové války. Mělo to ale úskalí. Válečná ekonomika nebyla schopna zajistit suroviny, vyráběly se proto piva nízkostupňová. Vařilo se pivo i pro Slovenský stát, kdy si Slováci dodávali suroviny,“ říká historik.

Velký úspěch pak mělo první poválečné pivo. „Začalo se čepovat na sokolské slavnosti někdy v létě 1945 a bylo prý chutné a šlo na odbyt,“ dodává Tomeček.

V rozhovoru se dozvíte o historii pivovaru více. A také o tom, že stále není jasné, jaký bude jeho další osud. Brodské pivo nyní Pivovary Lobkowitz vaří v Černé Hoře.

Tradice pivovarnictví v Uherském Brodě sahá až do roku 1614, kdy si měšťané postavili první pivovar a nahradili jím právovárečné domy. František Bedřich Janáček založil v Brodě pivovar v roce 1894 a za rok zahájil výrobu piva. „Bylo to v kraji, který byl přímo zamořen pitím pálenky a kořalky. Pivo tu pil málokdo. Byla to odvaha, vytlačit letitý zvyk pití “gořale“ a nahradit jej jiskřícím darem úrodných polí – pivem,“ píše se na stránkách města Uherský Brod.

autoři: Andrea Kratinová , Tomáš Fránek
Spustit audio

Související